Izvor: Agencija Anadolija | Ponedjeljak, 05.03.2018.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uzgoj gusaka jednostavan i unosan posao - Na farmi peradi kod Banjaluke nalazi se i najkrupnija sorta na svijetu

Ilustracija
Dubravko Vojtaljuk iz Jablana kod Banjaluke jedan je od rijetkih uzgajivača peradi koji u svojoj kolekciji ima i najkrupnije guske u svijetu - tuluske guske teškog tipa čija težine prelazi 15 kilograma. On tvrdi da su u pitanju izuzetno pametne životinje, a da su priče o njihovoj gluposti samo stereotip.

- Same se za sebe brinu, moje je samo da ih nahranim, a ostalo je sve njihova briga. Pogotovo kad imaju male, jako su dobre majke i dobro se snalaze u prirodi naročito kada su u jatima, onda je to već kao jedna velika porodica - rekao je on.

Vojtaljuku, koji je zaposlen kao vozač u jednom banjalučkom preduzeću, uzgoj rasne živine je hobi, a iako ima kokoške, patke i prepelice, guske su mu na prvom mjestu.

- One su me uvijek fascinirale svojom jednostavnošću. Prvenstveno ta tuluska guska - super teški tip, koje kod nas u BiH nema i uvijek sam težio da ih nabavim - ispričao je Dubravko Vojtaljuk.

Nabavio ih je 2016. godine, a sada pored četiri odrasle jedinke, vodi brigu i o pet jaja iz kojih se nada da će uspjeti izleći mlade.

S obzirom na to da je teški tip tuluske guske teško pronaći, a i da se cijena odraslih guski kreće do 500 KM, Vojtaljuk je se u međuvremenu posvetio i uzgoju srednjeg tipa, kojih na farmi ima 70, i njihova se težina je oko 10 kilograma.

Vrhunsko meso

Prema njegovim riječima, guskama, pošto imaju tri sloja perja, najviše odgovara zima i po čitav dan na zimi leže na snijegu. Sa druge strane ljeti se rashlađuju ulaskom u vodu. Guske su, kaže Vojtaljuk, veoma jednostavne za uzgoj, jer oko njih nema velikih obaveza. Osim toga, izabrao je vrstu tuluskih gusaka koje manje gaču, kako bi što manje smetale i njemu i komšijama.

- Mnoge su koristi od njih. Najkorisnija je mast, tačnije loj koji je prirodni lijek protiv bronhitisa, kašlja, laringitisa, astme, za probleme sa disajnim putevima, pogotovo kod djece. I sve ostalo se može iskoristiti, osim kljuna.

Prema njegovim riječima, poznato je da se perje koristi za odjevne predmete, jastuke i jorgane.

- Meso je vrhunsko, puno proteina i poželjno je da jedu djeca, a i odrasli jer nema holesterola. Džigerica je najcjenjenija u svijetu poslije kavijara samo što to kod nas nije toliko zastupljeno, nemamo takav mentalitet - ispričao je Vojtaljuk i dodao sa se nada da će guščije džigerice i kod nas postati cjenjenije.

Iz godine u godinu povećava se broj zaintersovanih za meso, a kontaktiralo ga je i nekoliko restorana koji planiraju u svoju ponudu uvrstiti specijalitete od gusaka.

Tokom sezone Vojtaljuk ima oko 150 jedinki, a sada je sezona parenja, pa se nada da će na ljeto imati i više od 150 gusaka.

Ilustracija
- Inače, 95% jaja koje one snesu koristim za podmladak, jer snesu jako malo jaja, godišnje nose tokom dva do dva i po mjeseca.

U ishrani koristi samo jaja za koja zna da ne mogu iz njih da se izlegu mladi, a to su jaja lakša od 150 i teža od 200 grama.

- Što se tiče vrijednosti, četiri do pet puta su vrijednija od kokošijih jaja i veća su.

Za razliku od običnih bijeli gusaka karakterističnih za uzgoj u BiH, tuluske guske imaju mnogo manje sala odnosno loja, ali je ono prema riječima Vojtaljuka i duplo kvalitetnije. Pošto se malo ljudi bavi proizvodnjom guščije masti za liječenje česte su i prevare, pa je Vojtaljuk svoj proizvod testirao u Veterinarskom institutu Republike Srpske Dr. Vaso Butozan, kako bi imao dokaz da prodaje autentičan proizvod.

- Kada sam pričao sa stručnjacima, kažu da su rezultati analiza fantastični, što mi je drago, a i vidi se po samim korisnicima, jer uvijek se vraćaju i šalju nove što je znak da je to to.

Muzika i inkubatori

Kaže da je zaokružio proces s obzirom na to da ima i tri inkubatora u kojem leže živinu koju i uzgaja. Da bi postigao uspjeh u inkubatorima, Dubravko Vojtaljuk godine je posvetio istraživanju i edukaciji s obzirom na to da je za različite vrste potrebna različita temperatura, vlažnost vazduha i mnogi drugi parametri.

U istu prostoriju sa inkubatorima Vojtaljuk je smjestio i prepelice, a ono što je posebno interesantno jeste da im po cijeli dan pušta muziku.

- One su specifične po tome što se jako uplaše svaki put kada uđete u prostoriju. Zbog toga im ostavim upaljen radio, pa kada uđem ne reaguju uopšte.

Njegov hobi predstavlja mu dopunu kućnog budžeta. Kaže da kada bi gledao na zaradu i popisao sve troškove, veoma bi lako odustao od svega.

- Opet, čovjek je na selu, malo zanimacije i prvenstveno ljubav prema životinjama me podstiču dalje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.