Izvor: B92 | Ponedjeljak, 11.12.2017.| 09:29

Tekstilni otpad profitabilna sirovina - Pojedine evropske države prave ozbiljan biznis

Ilustracija
Tekstilni otpad kao dio biorazgradivog otpada vrijedna je i profitabilna sirovina, piše Večernji list, a prenosi B92.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 50.000 tona, od čega se prikupi svega 3% ili 1.500 tona, dok 97% odlazi u glomazan otpad.

Zbog toga, kako navode, treba itekako raditi na promjeni percepcije u prikupljanju i sortiranju tekstilnog otpada kako bi povećali količine i pretvorili ga u biznis i zaradu, istakla je predstavnica Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Jagoda Divić.

- U Mađarskoj i Sloveniji, posebno u Njemačkoj, u ovom se području radi ozbiljan posao. U Hrvatskoj količina prikupljenog otpada trenutno iznosi 0,5 kilograma po stanovniku, dok je u Sloveniji pet kilograma. Glavni cilj je ukinuti status otpada za tekstil, pružiti potporu sakupljačima, a prepreka je tome postojeća zakonska regulativa - kazala je Divić.

Alen Hadžić iz Zagrebačkog holdinga ističe kako je prema obvezama za jedinice lokalne samouprave u Zagrebu u planu postavljanje 300 kontejnera za odvojeno prikupljanje tekstila, a do kraja godine 550 kao i izgradnja reciklažnih dvorišta.

- U Mađarskoj su otvorene sortirnice, a odjeća koja se prikuplja plasira se na svjetsko tržište. Pojedine kompanije dnevno u svijet šalju i po 100 tona odjeće i na tome zarađuju - kazao je Mato Grujo iz kompanije Kompis iz Osijeka, koja je postavila već 80 kontejnera za odjeću u Osijeku.

Danci kao uzor Regeneracija iz Zaboka s recikliranjem tekstilnog otpada nimalo ne zaostaje za drugim uspješnim kompanijama u Evropi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.