NavMenu

Iksustva sa Grmeča - Zašto se isplati uzgajati francuske ovce?

Izvor: Nezavisne novine Subota, 07.10.2017. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivan Stanic/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivredni proizvođač Enes Kobašlić prvi se na području Unsko-sanskog kantona odlučio uzgajati pasminu ovaca il de frans i trenutno na svom imanju na obroncima Grmeča, u selu Fajtovci, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, uzgaja stado od pedesetak takvih ovaca.

- Naši poljoprivrednici su skeptični spram ove pasmine i vjeruju samo u domaću pramenku, tako da je teško ljudima dokazati da je ova ovca najplodnija na svijetu i da mogu imati više koristi od nje nego od pramenke - kaže Kobašlić.

Dodaje kako se radi o masivnim ovcama koje se prvenstveno uzgajaju zbog mesa, tako da recimo jagnjad sa šest mjeseci starosti dostiže težinu od 50 kilograma, dok je odrasla ovca teška između 60 i 65 kilograma. Prema njegovim riječima, ove ovce krasi lijepa i tanka vuna koja je tražena na tržištu.

Ističe kako je postojbina ove ovce u Francuskoj, po kojoj nose ime, a nastala je ukrštanjem španske merino ovce i engleskog lester ovna.


- Ove ovce su veoma plodne i recimo u stadu od 100 jedinki možete dobiti i do 150 jagnjadi. Često jedna ovca ojagnji i po dvoje jagnjadi godišnje. Izgledom se veoma razlikuju u odnosu na domaću ovcu, imaju široku glavu i izbočene očne duplje, a ono što je zanimljivo je da ovnovi nemaju rogove. Ono što treba istaći jeste da su veoma pitome i uopšte ne bježe od ljudi - kaže Kobašlić.

Ističe kako su njegova iskustva u pogledu ove pasmine veoma pozitivna i da u narednim godinama namjerava da povećava brojnost svoga stada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.