Izvor: Nezavisne novine | Subota, 07.10.2017.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Iksustva sa Grmeča - Zašto se isplati uzgajati francuske ovce?

Ilustracija (Foto: Ivan Stanic/shutterstock.com )
Poljoprivredni proizvođač Enes Kobašlić prvi se na području Unsko-sanskog kantona odlučio uzgajati pasminu ovaca il de frans i trenutno na svom imanju na obroncima Grmeča, u selu Fajtovci, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, uzgaja stado od pedesetak takvih ovaca.

- Naši poljoprivrednici su skeptični spram ove pasmine i vjeruju samo u domaću pramenku, tako da je teško ljudima dokazati da je ova ovca najplodnija na svijetu i da mogu imati više koristi od nje nego od pramenke - kaže Kobašlić.

Dodaje kako se radi o masivnim ovcama koje se prvenstveno uzgajaju zbog mesa, tako da recimo jagnjad sa šest mjeseci starosti dostiže težinu od 50 kilograma, dok je odrasla ovca teška između 60 i 65 kilograma. Prema njegovim riječima, ove ovce krasi lijepa i tanka vuna koja je tražena na tržištu.

Ističe kako je postojbina ove ovce u Francuskoj, po kojoj nose ime, a nastala je ukrštanjem španske merino ovce i engleskog lester ovna.

- Ove ovce su veoma plodne i recimo u stadu od 100 jedinki možete dobiti i do 150 jagnjadi. Često jedna ovca ojagnji i po dvoje jagnjadi godišnje. Izgledom se veoma razlikuju u odnosu na domaću ovcu, imaju široku glavu i izbočene očne duplje, a ono što je zanimljivo je da ovnovi nemaju rogove. Ono što treba istaći jeste da su veoma pitome i uopšte ne bježe od ljudi - kaže Kobašlić.

Ističe kako su njegova iskustva u pogledu ove pasmine veoma pozitivna i da u narednim godinama namjerava da povećava brojnost svoga stada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.