Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 20.09.2017.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na pašnjacima u RS skoro 500.000 ovaca - Proizvodnja ovčijeg sira unosan posao, kilogram i do 25 KM

(Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)
Ovčarstvo u Republici Srpskoj, poslije stagnacije za vrijeme rata, ponovo je posljednjih godina uhvatilo zamajac i prepoznato kao dobra šansa za zaradu, o čemu svjedoči 490.000 grla u stadima širom zemlje.

Pašnjaci rasprostranjeni po obroncima Vlašića podstakli su mnoge stanovnike ovog kraja da se okrenu ovčarstvu i pravljenju ovčijeg sira po receptima koje su pažljivo čuvali njihovi preci. Da se radi o unosnom poslu, najbolje govori podatak da je za kilogram ove delicije potrebno izdvojiti od 8 do 25 KM.

- Na području Imljana u opštini Kneževo imamo oko 3.000 ovaca rase vlašićka pramenka. Uglavnom proizvodimo sir za domaće tržište, kako su i naši starosjedioci radili vijekovima - kazao je predsjednik Udruženja ovčara RS Željko Marić, koji uz ostale članove porodice brine o stadu od 750 ovaca.

Od uzgoja ovaca se, ističe, može lijepo živjeti, ali uz mnogo uloženog truda.

- Nije lako biti pastir, ali kad čovjek voli prirodu i životinje, ništa mu ne pada teško. Šteta je što se mladi više ne odlučuju za život na selu, svi samo gledaju da se dočepaju kancelarije i fotelje - kazao je Marić.

Među ovčarima kneževskog kraja je i Rodoljub Banović iz sela Vlatkovići, čije stado broji 250 ovaca, a u narednom periodu planira da taj broj udvostruči.

- Brat i ja smo ostali na selu i posvetili se stočarstvu. Teško je i naporno, ali se trud isplati. Ljeti ovce čuvamo po livadama podno Vlašića, a kako se zima primiče, spuštamo se prema Gradišci i Srpcu i tamo ostajemo sve dok se snijeg ne zabijeli - rekao je Banović.

Među rijetkim ovčarima sa područja opštine Kotor Varoš je Ilija Janković iz Novog Sela, sa stadom od 200 ovaca. Godinama unazad stočarstvo je osnovni izvor prihoda u njegovoj porodici, a još kao dječak je, kaže, ustajao čim prvi pijetlovi najave zoru i s djedom tjerao ovce u ispašu.

- Nekad je u svakom domaćinstvu uzgajana stoka, a sad imamo desetak ovčara u našem selu. Ova godina je bila teška, a kako ćemo zimu prezimiti, ne znam. Hrane za ovce ima malo, suša je uništila kukuruz, a sunce spržilo travu - rekao je Janković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da s ciljem unapređenja uslova uzgoja autohtonih pasmina ovaca pripremaju program očuvanja genetičkih resursa iz oblasti stočarstva.

- U ovčarstvu Srpske najzastupljeniji su sojevi pramenke i to vlašićka, kupreška i hercegovačka, a veličina stada kreće se od 20 do 1.300 grla - istakli su u ministarstvu i dodali da podstiču 378 uzgajivača koji imaju više od 100 grla u stadu.

Izložba

Udruženje ovčara RS u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS organizovalo je u nedjelju, 17. septembra, šestu regionalnu izložbu ovaca pod nazivom "Obronci Vlašića 2017" u Petrovom polju. Na izložbi se okupilo 13 izlagača ovaca, 11 iz opštine Kneževo i dva iz Kotor Varoša.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.