Izvor: RTRS | Utorak, 15.08.2017.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja hrena prilika za povrtare - Na području Prijedorske regije zasijana prva ogledna polja

Ilustracija (Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Proizvodnja pomalo zaboravljenog povrća – hrena, mogla bi postati šansa za mnoge poljoprivredne proizvođače u Srpskoj. Istraživanja su pokazala da je sve veća potreba za ovim povrćem na domaćem i inostranom tržištu.

Upravo zbog toga, na području Prijedorske regije hrenom su zasijana prva ogledna polja, što je otvorilo priliku za razvoj i zapošljavanje.

Milan Dodik iz Kozarske Dubice jedan je od prvih proizvođača hrena na ovim prostorima. Krajem aprila ovu poljoprivrednu kulturu posijao je na površini od oko pola hektara. Iako će se pravi rezultati pokazati krajem oktobra, Dodik tvrdi da je već sada jasno da bi proizvodnja hrena mogla biti unosan posao. Naruku ide i plodna potkozarska zemlja.

- Ako uzmemo u obzir sadašnju veličinu hrena, koja će se povećati 3-4 puta, možda i više, uzgoj se već sada isplatio - kazao je Dodik.

A da je kvalitet presudan, a potrebe na tržištu Evropske unije sve veće, potvrđuje i odluka njemačkih otkupljivača da pored kornišona otkup prošire i na hren. Veliku korist imali bi domaći poljoprivrednici, posebno oni sa iskustvom.

Boško Čoprka iz preduzeća Carl Kuehne ističe da njihovi kooperanti mogu da iskoriste priliku da pored kornišona posade i hren i na taj način upotpune budžet.

Šansu za razvoj vide i u opštini Kozarska Dubica. Plodna Dubička ravan, odavno je poznata po kvalitetu uzgojenih kultura.

Miroslav Tica, načelnik Odsjeka za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Kozarska Dubica ističe da je ovo nova prilika za poljoprivredne proizvođače ovog kraja za proširenje poljoprivredne proizvodnje.

U oglednu proizvodnju hrena za njemačko tržište trenutno je uključeno desetak poljoprivrednika, koji ovo povrće uzgajaju na površini od oko pet hektara. Procjene su da bi ovogodišnji prinos po hektaru mogao da bude i do 20 tona, sa povoljnom otkupnom cijenom.

Na inostranom tržištu hren je izuzetno cijenjen zbog ljekovitih osobina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.