Izvor: Novosti | Srijeda, 28.06.2017.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Srbiji se gaji novi grašak - Norli mahunarka ima siguran plasman na tržištu, početna ulaganja do 3.000 EUR

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
U Srbiji, u plodnoj Tamnavi, odvajkada poznatoj po vrijednim i uspješnim povrtarima, počelo je uzgajanje potpuno novog i jedinstvenog norli graška. Ovo povrće od običnog graška razlikuje se po tome što se ne čisti, jede se cijela mahuna, a koristi se, prije svega, za pripremu salata.

Na periferiji opštine Ub, na jednom hektaru, eksperimentalno su norli grašak zasadili investitori Dejan Nenadović iz Sovljaka i Stojan Kemera, koji žive i rade u Švajcarskoj, vlasnici firme AgroSwiss. Ističu da je u pitanju izuzetno isplativo povrće, a proizvodnja ima perspektivu i siguran plasman.

- Eksperimentalni zasad norli graška postojao je u Vojvodini, ali proizvodnja nije dala očekivane rezultate, pa se od nje odustalo - objašnjava Milan Jokić, menadžer u ovoj kompaniji.

- Od kompanije iz Francuske, koja je zainteresovana za otkup cjelokupnog roda iz našeg zasada, dobili smo precizne instrukcije o uzgoju norli graška, kojih smo se strogo pridržavali, jer smo uz postizanje visokog prinosa htjeli da utvrdimo koliki prinos možemo da očekujemo, ako radimo po preporukama i visokim standardima.

Jokić ističe da francuski otkupljivači norli grašak trenutno uvoze iz Gvatemale i Kine, ali nisu zadovoljni kvalitetom, te planiraju da proizvodnju ovog povrća organizuju u Srbiji. Godišnje kompanija iz Francuske otkupi od 70 do 100 tona norli graška.

- Nadamo se da će šansu za zaradu proizvodnjom ove vrste graška uvidjeti poljoprivrednici iz ubske opštine, kako bismo, udruženi, obezbijedili što veće količine - kaže Jokić.

- Našim kooperantima na početku ćemo besplatno podijeliti sjeme, đubrivo i sve što je neophodno, da ne bi imali nikakva ulaganja, osim rada, s tim što će morati da se pridržavaju uputstava za proizvodnju norli graška. Planiramo da se isključivo bavimo namjenskom proizvodnjom, prema zahtjevima kompanije iz Francuske. To, praktično, znači uzgoj norli graška na oko 40 hektara, što zahtjeva i angažovanje velikog broja radnika.

Računica

Za podizanje hektara norli graška potrebno je ulaganje od 2.500 do 3.000 EUR - kaže Jokić.

- Čist prihod je duplo veći, jer se norli grašak bere dva puta godišnje, početkom i krajem ljeta. Prinos je od šest do sedam tona po hektaru po jednom branju. Izvjesno je da ćemo sa firmom iz Francuske zaključiti ovaj posao i planiramo da dogodine na području opštine Ub otvorimo i hladnjaču za norli grašak i ostalo povrće.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.