NavMenu

Stiže nar sa plantaža - U Trebinju se šire zasadi, na prvi rod čeka se pet godina

Izvor: RTRS Petak, 24.03.2017. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Umjesto sa samonikle sadnice, divlji šipak ili nar, uskoro bi mogao da se bere i na plantažama. Porodica Skočajić iz Trebinja, zbog potražnje soka od divljeg šipka, prije dvije godine zasadila je prvu plantažu, na površini od jednog hektara.

Nezaposleni diplomirani informatičari i ekonomisti na podizanje veće plantaže odlučili su se na osnovu ranijeg porodičnog iskustva o uzgoju šipaka. Površina, sa oko 1.500 sadnica, ujedno je ogledna, izvještava RTRS.

- Ulaganja su velika, sadnice su skupe, mora se platiti mehanizacija, rad, a onda se čeka pet godina na prvi rod - kaže Miljan Skočajić.

Skočajići su poslije školovanja odlučili da se vrate u Trebinje. S obzirom na to da su bez zaposlenja, odlučili su se za plantažni uzgoj koji ne zahtijeva mnogo ulaganja. Prednost vide u činjenici da sličnih plantaža nema.


- Јeste da se čeka određeni period, šipak je kultura koja ne zahtijeva mnogo ulaganja, prskanja. Šipak uspijeva u kršu, mislim da je jako zahvalan za proizvodnju - istakao je Srđan Skočajić.

Da bi zaokružili proizvodnju, Skočajići planiraju da zasade još dva-tri hektara.

Šansu za proširenje plantaže vide i u zakupu državnog zemljišta, u okviru aktivnosti koje je pokrenuo Grad Trebinje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.