NavMenu

Bundevino ulje iz Potkozarja na evropskom tržištu - Borko Bosiočić uzgaja štajerske bundeve u dubičkom selu Pobrđani

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 07.11.2016. 12:24
Komentari
Podeli
Domaće bundevino ulje, proizvedeno iz sjemena štajerske bundeve, organski uzgojene u dubičkom selu Pobrđani, steklo je veliku popularnost na evropskom tržištu.

Zahvaljujući uzgoju štajerskih bundeva, pod Kozarom je zaposleno desetak porodica iz Potkozarja. Visoki kvalitet domaćih bundeva, uzgojenih bez pesticida, proslavio je i Pobrđane i dubičko bundevino ulje.

Borko Bosiočić se vratio iz Austrije u rodne Pobrđane kod Kozarske Dubice, gdje je počeo uzgajati štajerske bundeve. Sjeme ove organski uzgojene bundeve koristi se za proizvodnju visoko kvalitetnog bundevinog ulja, koje je ubrzo steklo veliku popularnost na evropskom tržištu. Plodna zemlja, čist vazduh i uzgoj bez pesticida, bili su dobitna kombinacija.

Borko Bosiočić iz Poljoprivrednog gazdinstva Bio produkt Kozarska Dubica, kaže da je uvidio da je ovaj predio idealan za uzgoj bundeve - od nadmorske visine, zemljišta koje nije podložno plavljenju i sličnih pogodnosti, što je bio razlog da počne s ovom proizvodnjom.

- Svi uslovi u Pobrđanima pogoduju uzgoju štajerske bundeve, pa je ovdje za litru bundevinog ulja potrebno manje od dva i po kilograma sjemenki, dok je u Austriji potrebno više.

Zahvaljujući proizvodnji bundevinog ulja, u Potkozarju je zaposleno desetak porodica. Bundeve su trenutno zasijane na površini od deset hektara zemljišta. Problem je što ima više kupaca nego ulja.

Dalibor Ćurguz iz Pobrđana ističe da ne koriste nikakve pesticide za zaštitu bundeve i da je to potpuno prirodna proizvodnja.

Zbog ljekovitosti, bundevino ulje veoma je skupo. U Republici Srpskoj litar košta 20 EUR, a u inostranstvu cijena je pet puta veća. U Pobrđanima se nadaju proširenju proizvodnje, jer je, ističu, rodna zemlja najbolja perspektiva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.