Tematski bilten

Digitalizacija i razvoj industrije - Pametna rješenja koja mijenjaju igru

NavMenu

Roboti stižu i na domaće njive - Slopehelper predstavljen u vinogradima kod Velike Plane

Podeli
Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)Ilustracija
U selu Krnjevo kod Velike Plane u vinogradima vinarije Radovanović predstavljen je poljoprivredni robot koji smanjuje potrebe za radnom snagom, dok u isto vreme štiti životnu okolinu, jer ne koristi konvencionalno gorivo, već radi na električni pogon. Sa ukupno 15 operacija zaokružuje čitav agrarni ciklus u voćnjacima i vinogradima.

Slopehelper ili pomagač na nagibima je autonomni električni robot za rad u vinogradima i voćnjacima. Robot zaokružuje čitav poljoprivredni ciklus na parcelama sa ukupno 15 operacija, a celokupni rad se može pratiti putem kamera na samom uređaju ili aplikaciji.

- Ovo je u suštini sadašnjost, a ne budućnost i ono što mi želimo sa ovim robotom da postignemo je potpuna autonomija rada bez direktnog uticaja radne snage gde ovaj uređaj može raditi i noću i po magli i po kiši potpuno autonomno. Nema hidraulike uopšte u njemu, elektro mehanički je uređaj - kaže Igor Kordik iz kompanije Pek automotive.

- Živimo u takvom vremenu gde je akcenat na smanjenju emisije ugljendioksida i tih gasova koji zagađuju planetu, a fosilnih goriva ima sve manje, te rezerve su na izmaku i čovečanstvo mora da se okreće nekim drugim rešenjima, a sigurno se neće okretati unazad primenjujući primitivna rešenja - ističe Milan Pršić iz kompanije Agrouniverzal.

Voćarima i vinogradarima se na ovaj način nudi rešenje problema nedostatka radne snage.

- Mi još uvek odolevamo tome, jer u našem vinogradu rade ljudi koji su odavde iz sela, ali svakako moje mišljenje i mišljenje mojih kolega je da je zaista sve teže naći radnike u Srbiji kada je poljoprivreda u pitanju - tvrdi Tijana Radovanović iz vinarije Radovanović.

Primenom najnovijih tehnologija u poljoprivredi olakšava se proizvodnja, a u isto vreme se i štiti okolina upravo na samom mestu gde se proizvodi hrana i osnovne životne namirnice.