Tematski bilten

Digitalizacija i razvoj industrije - Pametna rješenja koja mijenjaju igru

NavMenu

Nebojša Ristin, direktor Zhlke Srbija - Praćenje poslovnih i tehnoloških trendova je ključno za dugoročni uspjeh

Podeli
Poslovna okruženja se brzo menjaju, pa je potrebno okrenuti se inovacijama, koje se baziraju na modernim tehnologijama. Brzina tehnoloških promena zahteva stalno usavršavanje i prilagodljivost, a zahvaljujući razvoju digitalnih rešenja transformišu se poslovni procesi.

Ovome doprinosi kompanija Zühlke, čiji je slogan "empowering ideas". Osnovana 1968. u Švajcarskoj, svoju ideju proširila je širom sveta, a predstavništvo već deset godina ima i u našoj zemlji.

O ovome, ali i o održivosti, potencijalima naše zemlje kada je reč o IT sektoru, kao i o viziji budućnosti, razgovarali smo sa Nebojšom Ristinom, direktorom Zühlke Srbija.


Kompanija Zühlke je partner za inovacione projekte, koje realizuje razvijanjem usluga i proizvoda zasnovanih na novim tehnologijama. Kako to izgleda u praksi, kome su Vaše usluge namenjene?

- Naš fokus su inovacije i razvoj digitalnih rešenja koja transformišu poslovne procese. Usluge koje Zühlke pruža posebno su prilagođene svakoj od industrija u kojima rade naši klijenti - od finansija, preko industrijskih proizvoda i telekomunikacija, do medicine.

Na primer, u sektoru finansijskih usluga smo često deo procesa digitalne transformacije kompanija. Dobar primer primene modernih tehnologija je unapređenje internih procesa ili korisničke podrške kroz upotrebu veštačke inteligencije, za šta postoji izuzetno interesovanje. Do sada smo kroz grupne diskusije razgovarali sa više od 200 predstavnika različitih kompanija o njihovim mogućim primenama. Trenutno radimo na više od 10 projekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, posebno u bankarskom i sektoru osiguranja.


Koliko je teško pratiti trendove u oblasti digitalne transformacije?

- Praćenje poslovnih i tehnoloških trendova je ključno za dugoročni uspeh naših klijenata.

Poslovna okruženja se brzo menjaju, i prednost na tržištu je sve teže ostvariti tradicionalnim pristupom inovacijama okrenutim ka unutra, koje diktiraju zastareli sistemi i tehnologije. Inovacije danas moraju da prevazilaze unutrašnja ograničenja i baziraju se na modernim tehnologijama i sve dostupnijim podacima. Rešenja neretko zahtevaju međusobnu saradnju kompanija i partnerstvo sa velikim tehnološkim firmama, poput Microsoft-a. Stvaranje ekosistema kompanija, kao što je ekosistem savremenih finansijkih usluga u Velikoj Britaniji u čijem je nedavnom formiranju Zühlke pomogao, je naredni korak tog povezivanja.

Brzina tehnoloških promena zahteva stalno usavršavanje i prilagodljivost, naročito jer razvijamo rešenja koja ispunjavaju trenutne zahteve, ali i predviđaju buduće potrebe. Cloud sistemi, pametni uređaji, proširena stvarnost ili blockchain tehnologije otvaraju nove prilike za poslovni uspeh.


Zühlke svoje predstavništvo u Srbiji ima od 2013. Deceniju kasnije, vaš tim ovde broji gotovo 200 ljudi. Kako Zühlke grupa vidi svoju poziciju u našoj zemlji?

- Iskustvo koje donosimo iz najrazvijenih ekonomija i finansijskih tržišta sveta interesantno je lokalnom finansijskom sektoru. Ono omogućava kompanijama da naprave kompetitivnu razliku na lokalnom tržištu i u regionu, ali i da drže korak sa konkurencijom koja dolazi spolja. Sve više razvijamo kontakte sa bankama i osiguravajućim kućama u Srbiji i tu vidimo veliki potencijal za saradnju. Interesovanje za teme kojima se bavimo potvrđuje se i na događajima koje organizujemo, poput skorašnjeg panela sa temom uticaja modernih tehnologija na budućnost finansijskih usluga.


Kada je reč o razvoju tehnologije, koliki su potencijali Beograda, ali i cele Srbije? Gde vidite prepreke?

- Srbija ima očigledan potencijal u IT sektoru, sa obrazovanim i inovativnim stručnjacima. Beograd već dugo nije jedini centar ove industrije, i upravo iz tog razloga deo naših zaposlenih radi u kancelarijama u Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru.

Vidimo dalji razvoj obrazovnog sistema i prilagođavanje poslovnog okruženja kao važne korake koji mogu pomoći u ostvarivanju punog potencijala naše zemlje u ovoj oblasti. Svoj doprinos dajemo organizacijom različitih događaja sa ciljem deljenja znanja, kao i direktnom saradnjom sa fakultetima, gde naši zaposleni drže kurseve posvećene modernim tehnologijama i njihovoj primeni.


Danas se u svim poslovnim sektorima stavlja akcenat na održivost i zaštitu životne sredine. U debatama se često podvlači ideja da su za napredak u budućnosti potrebna digitalna rešenja koja pozitivno utiču na ljude i planetu. Iz vašeg iskustva, koliko je razvijena svest o ovoj temi i koja je uloga tehnologije u ovom smislu?

- Svest o ovim pitanjima raste globalno, a Zühlke veruje da tehnologija igra ključnu ulogu u postizanju održivih ciljeva. Upravo zbog toga su održivost i zaštita životne sredine sastavni deo naše poslovne filozofije. Naša posvećenost održivosti se ogleda ne samo u našoj poslovnoj praksi, već i u tome kako podržavamo klijente u smanjenju emisija, primeni ekološki odgovornih praksi i inovacijama koje donose korist društvu. Činjenica da radimo sa velikim brojem klijenata na tri kontinenta, stavlja nas u poziciju da svojim pristupom i iskustvom značajno doprinesemo stvaranju održive budućnosti.

(Foto: GettyImages)


Kako i gde vidite Zühlke sutra? Koji su vaši planovi za dalji rast i razvoj imajući u vidu trenutno poslovno okruženje i globalne trendove?

- Na tržištu Srbije nastavljamo da se širimo, pružajući inovativna rešenja za naše klijente u finansijskom sektoru, i razvijajući partnerstva sa kompanijama prisutnim u zemlji i regionu. Snažan rast odeljenja za podatke i veštačku inteligenciju (Data&AI) je deo naše strategije još od 2019. godine, a dešavanja u ovoj oblasti su potvrda da se krećemo u dobrom smeru.

Globalno, fokusiramo se na jačanje prisutnosti u oblasti inovacija i digitalne transformacije, proširujući naše kapacitete i prilagođavajući se stalnim promenama u poslovnom i tehnološkom pejzažu. Uz očekivanje stabilnijeg ekonomskog perioda u 2024. godini, nastavljamo da gajimo dugoročne odnose sa klijentima, sa ciljem da ih što bolje razumemo i pomognemo im da ostvare uspeh.

Naš slogan kaže da Zühlke daje snagu idejama, i mi smo odlučni u nameri da nastavimo da budemo pokretač tih ideja, da one budu sve ambicioznije i inovativnije, a u isto vreme i društveno odgovorne i uspešno realizovane kao do sada.