Tematski bilten

Digitalizacija i razvoj industrije - Pametna rješenja koja mijenjaju igru

NavMenu

Kako da iskoristimo digitalizaciju i promijenimo igru u regionu?

Podeli
Zapadni Balkan, kako se označava prostor u kome su i Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, u zaostatku je za državama Evropske unije, kada se govori o digitalnoj transformaciji. Naime, prema izvještaju DESI (Digital Economy Society Index), samo 35% građana sa naših područja posjedovalo je bar osnovne digitalne vještine 2021. godine, dok je u EU taj prosjek bio gotovo 54%.

Međutim, pokrivenost 4G mrežom u regionu dosegla je gotovo 96% prije dvije godine, što je blizu procenta pokrivenosti u EU, ali se zaostaje po pitanju razvoja 5G mreže.

Ipak, potencijal u ovoj oblasti je ogroman - radi se na digitalizaciji i digitalnoj tranformaciji, unapređenju digitalne ekonomije, podršci tehnološkim inovacijama. Upravo to je osnova za unapređenje saradnje između zemalja regiona, kako bi se olakšao protok informacija, ljudi i resursa.

Takođe, važno je raditi na edukaciji i podizanju svijesti među građanima, poslovnim sektorom i javnim institucijama, kako bi se digitalna transformacija promovisala unutar društva.

Zbog toga novi bilten eKapije pod nazivom "Digitalna transformacija - Pametna rješenja koja mijenjaju igru" želi da pruži odgovor na pitanje "Gdje smo stigli do sada?". Razgovarali smo sa onima koji su u centru zbivanja, koji su kreatori nove stvarnosti, koji svojim rješenjima i idejama doprinose da ovaj svijet bude pametniji i jednostavniji.

Produktivnost i profit ne bi trebalo da budu ometani komplikovanim procesima i zastarelom tehnologijom. Investicije u inovacije i poboljšanje iskustva korisnika i klijenata svakako su ono u čemu digitalizacija ima svoj udio i čemu bi trebalo težiti.

Predstavljamo vam dobre primjere, dajemo mnoštvo korisnih savjeta i rješenja, kako bismo svi zajedno što bolje iskoristili trenutak u kome živimo i poslujemo.