Tematski bilten

Digitalizacija i razvoj industrije - Pametna rješenja koja mijenjaju igru

NavMenu

Činjenice o vještačkoj inteligenciji koje možda niste znali

Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Veštačka inteligencija (AI) je fascinantno polje koje se stalno razvija. Portal Sharp donosi deset zanimljivih činjenica o AI koje možda niste znali.

AI postoji decenijama. Iako se AI često smatra novom tehnologijom, koncept postoji od 1950-ih. Rani sistemi veštačke inteligencije korišćeni su za obavljanje zadataka kao što su igranje šaha i rešavanje matematičkih problema.

AI je već svuda oko nas. AI se već koristi u mnogim oblastima našeg svakodnevnog života, od glasovnih pomoćnika poput Siri i Alekse, do sistema preporuka na servisima za strimovanje kao što su Netflik i YouTube.

AI se može koristiti za dijagnozu bolesti. AI može da analizira nalaze i da identifikuje rane znake bolesti, što potencijalno dovodi do ranije dijagnoze i efikasnijeg lečenja.

AI se može koristiti za obradu prirodnog jezika. Obrada prirodnog jezika je sposobnost mašina da razumeju i tumače ljudski jezik. Ova tehnologija se već koristi u četbotovima i glasovnim asistentima.

AI se može koristiti za prepoznavanje lica. Tehnologija prepoznavanja lica se koristi u različite svrhe, od otključavanja pametnih telefona do identifikacije kriminalaca.

AI može pomoći u smanjenju potrošnje energije. AI se može koristiti za optimizaciju potrošnje energije u zgradama, što dovodi do smanjenja troškova energije i manjeg ugljičnog otiska.

AI može da stvara umetnost. AI algoritmi mogu analizirati slike i kreirati nova umetnička dela na osnovu obrazaca i stilova koje je naučio.

AI se koristi za razvoj samovozećih automobila. Automobili koji se sami voze oslanjaju se na AI za navigaciju i donošenje odluka na putu.

AI može pomoći u predviđanju prirodnih katastrofa. AI algoritmi mogu da analiziraju vremenske obrasce i druge podatke kako bi predvideli prirodne katastrofe kao što su uragani i zemljotresi.

AI se koristi u istraživanju svemira. AI se koristi za analizu podataka iz svemirskih misija i donošenje odluka o tome kako dalje, što potencijalno dovodi do novih otkrića i otkrića.

Ovo su samo neke od mnogih zanimljivih činjenica o AI. Kako polje nastavlja da se razvija, možemo očekivati da ćemo u budućnosti videti još uzbudljiviji razvoj događaja.