Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Ivana Kokalović, direktorka Epson Srbija - Spajamo tradiciju i inovaciju i stvaramo zdraviji i bolji svijet

(Foto: metamorworks/shutterstock.com)
Stvoriti bolji i zdraviji svet - misija je kompanije Epson koja posluje skoro ceo vek. Danas je prisutna u više od 80 zemalja, a kao kompaniji koja potiče iz Japana, veoma joj je važan spoj tradicije i inovacije.

Koje inovacije su trenutno aktuelne u portfoliju Epsona, kako nam pomažu da uštedimo energiju, ali i da se borimo protiv klimatskih promena, otkriva u razgovoru za portal eKapija Ivana Kokalović, direktorka Epson Srbija.

Na koji način se savremene tehnologije mogu koristiti u borbi protiv klimatskih promena?

- Uređaji koji se svakodnevno koriste imaju veći ili manji uticaj na naše životno okruženje, pa i na klimatske promene. Njihovo odgovorno korišćenje, ali pre svega i proizvodnja mogu u velikoj meri da utiču na svet oko nas. Izborom proizvoda baziranih na Epson inkjet tehnologiji, smanjuje se potrošnja energije, emisija gasova i doprinosimo usporavanju otapanja permafrosta na Arktiku. S obzirom da nije potrebno zagrevanje kako bi se boja prenela na papir, potrošnja energije je svedena na minimum. Uz to, generiše se drastično manja količina otpada u odnosu na laserske uređaje. Odgovorno korišćenje savremene tehnologije u borbi protiv klimatskih promena zaista može da napravi veliku razliku, pre svega da donese veliku uštedu u potrošnji električne energije, ali i na ukupnim troškovima posedovanja, istovremeno čuvajući našu životnu sredinu.

Šta izdvaja Epson uređaje u odnosu na druge?

- Kao kompanija koja potiče iz Japana vodimo se filozofijom da pažljivo razvijamo uređaje bazirane na sopstvenoj tehnologiji. Uložili smo godine istraživanja u to da razvijemo tehnologiju koja ni na koji način ne utiče loše na naše okruženje. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo već treću godinu za redom dobili platinasti status EcoVadis, što nas svrstava u TOP 1% kompanija u celom svetu koje primenjuju principe održivog poslovanja. To je ono što suštinski razlikuje naše uređaje od drugih na tržištu.

Šta predstavlja Epson-ova HeatFree tehnologija?

- Tehnologija štampanja bez zagrevanja razvijena je kako bi se maksimalno povećala efikasnost, umanjili troškovi, a istovremeno smanjili negativni efekti po okolinu. HeatFree štampači koriste do 83% manje struje jer u procesu izbacivanja mastila ne koriste zagrevanje već se jedinstveni Piezo element pritiskom savija i ispaljuje mastilo iz glave štampača. Ovaj proces zahteva značajno manje električne energije u poređenju sa laserskim štampačima, čime se maksimalno redukuje potrošnja struje. Osim uštede energije, prednost je što omogućavaju konzistentan ispis visokog kvaliteta na različitim medijima, brzo štampanje, a samim tim uštedu vremena i novca.

Nedavno je Epson objavio svoje smernice za poslovanje u okviru definisanih korporativnih vrednosti "Filozofija efikasne, kompaktne i precizne inovacije koja obogaćuje živote i pomaže u stvaranju boljeg sveta." Šta ona predstavlja?

- Nova korporativna vrednost predstavlja suštinu svega što kompanija Epson dugi niz godina radi i podrazumeva u svojoj misiji ka boljem i humanijem svetu. Posvećenost kompanije zaštiti životne sredine i svim bogatstvima koje priroda daje budućim generacijama traje skoro pa ceo vek. Sada smo samo jasnije i čvršće sumirali ideje sa kojima nastaju naši proizvodi i motivisani smo da nastavimo sa inovacijama na ovom polju, kako bi obogatili živote i stvorili bolji i lepši svet za naredne generacije. Kako kaže predsednik naše kompanije, gospodin Yasunori Ogawa, "Verujem da treba da se krećemo napred, da obogatimo celu planetu, a ne samo sebe. Umesto samo materijalnog i ekonomskog bogaćenja, trebalo bi da se fokusiramo i na duhovno i kulturno bogatstvo."

Koliko je izazovno, u globalnom društvu, gde se najviše ceni brzina, održati kvalitet, a opet ostati usklađen sa ciljevima zaštite životne sredine?

- Najveći izazov predstavlja zadobijanje poverenja korisnika. Kompanija Epson posluje skoro ceo vek i oko sebe je izgradila mrežu lojalnih i posvećenih saradnika i korisnika. Upravo je naša mreža partnera i korisnika ono najvrednije što smo izgradili, i planiramo da zajedno sa njima nastavimo da razvijamo nova rešenja.

U brzom, globalnom društvu, izazovi su veliki, ali je mnogo lakše kada na ovakav način imamo podršku. Ostati usklađen sa ciljevima zaštite životne sredine ne znači odricanje kvaliteta, već nas samo motiviše da budemo još bolji.

Kada je reč o društvenoj odgovornosti, koji su prioriteti kompanije Epson?

- Poreklom iz Japana, nacije koja neguje prirodne lepote i kulturno nasleđe, kao kompaniji nam je veoma bitno da predstavljamo primer spajanja tradicije i inovacija. Od velikog značaja nam je kakav trag ostavljamo iza sebe i zbog toga velike napore ulažemo u to da spojimo inovacije sa realnim okruženjem i potrebama korisnika.

Svet se suočava sa ozbiljnim problemima, među kojima su klimatske promene, sukobi i pandemija COVID-19. Kako su ljudi u prethodnom periodu nastojali da obogate svoje živote, fokus je stavljen na materijalno i ekonomsko bogatstvo, a želja da obogatimo samo sebe možda je izazvala mnoga teška društvena pitanja s kojima se danas suočavamo.

Zbog toga smo svesni ogromne odgovornosti i potencijala koji imamo kao globalna kompanija koja posluje u više od 80 zemalja. Izuzetno nam je važno da imamo društveno – odgovorno poslovanje, koje će održati kvalitet, a doprineti manjoj emisiji energije i gasova i uštedeti novac i energiju. I upravo to nam je i prioritet - da nastavimo sa svojom misijom u stvaranju boljeg i zdravijeg sveta.


Cjelokupan sadržaj Tematskog biltena "Digitalna transformacija - putokaz za ebudućnost" pogledajte OVDJE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak