Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Power Supply - Rješenje za prediktivno održavanje opreme za neprekidno napajanje

(Foto: Enel PS)
Postoji pregršt različitih definicija digitalne transformacije poslovanja, ipak, ono u čemu se sve one podudaraju jeste da je cilj digitalne transformacije unapređivanje poslovnih procesa primenom digitalnih alata. Kompanija ENEL PS lider je u oblasti održavanja opreme za neprekidno napajanje sa više od 28 godina iskustva u toj oblasti, preko 220 ugovora o održavanju i 400 godina kumulativnog iskustva naših inženjera i tehničara. Ono što kompaniju ENEL PS čini liderom na tržištu su i stalna težnja ka inovacijama i pružanjem dodatne vrednosti za naše klijente.

Upravo iz tih razloga naša kompanija je odlučila da napravi veliki korak u smeru digitalne transformacije servisnog sektora kroz razvoj platforme za prediktivno održavanje opreme.

Šta je prediktivno održavanje?

Prediktivno održavanje predstavlja najoptimalniji tip održavanja opreme koji se odvija kroz kontinualni nadzor opreme i obrade velike količine međusobno povezanih podataka o stanju opreme koje nam kao rezultat daju predikcije o budućem stanju opreme, kako bi bili u mogućnosti da na potencijalni zastoj opreme delujemo i pre nego što nastane.

Tradicionalno održavanje svodi se na reagovanje na kvar koji se već desio ili na preventivno održavanje čija je dinamika predefinisana bez obzira na stanje opreme ili uslovima rada opreme. Kroz tradicionalno održavanje mogli smo da uočimo eventualne nepravilnosti u radu tek prilikom redovnih preventivnih servisa. Ukoliko su redovni servisi retki ili ih uopšte nema, neće biti ni mogućnosti da se eventualne nepravilnosti blagovremeno uoče iz tog razloga izuzetno su važni.

(Foto: Enel PS)


Kako bi našim klijentima obezbedila najoptimalnije održavanje, kompanija ENEL PS razvija Power Supply platformu koja pomoću machine learning tehnologije, obradom velike količine parametara sa opreme predviđa ponašanje zadatih parametara u budućnosti i na taj način nam unapred pruža informacije o potencijalnim kvarovima na opremi. Parametri koji se nadziru su međusobno povezani ili u funkciji, lokaciji ili procesu, što nam omogućava da promenom jednog od parametara predvidimo kretanje ostalih parametara. Takođe, platforma uzima u obzir i varijacije koje se tiču uslova rada, sezone, procesa itd. Jedna od osnovnih prednosti platforme je prepoznavanje i reagovanje na uzrok problema, a ne samo na posledicu. Tačnije, platforma će obradom podataka uočiti da promena jednog parametra u određenom vremenskom periodu utiče na drugi parametar i dati nam informaciju koji je zapravo uzrok. Osim kontrolne funkcije, platforma Power Supply ima i upravljačku funkciju nad zadatim parametrima, tako da je moguće automatizovati i određene akcije unutar opreme u odnosu na očitane parametre.

(Foto: Enel PS)

Osnovni izazovi koji su nas naveli na razvoj Power Supply platforme su veliki troškovi zastoja poslovanja uzrokovani kvarovima na kritičnoj opremi, nemogućnost planiranja troškova održavanja usled velikog broja nepredviđenih kvarova i velika potrošnja energije usled zastoja na opremi. Ovi izazovi posebno su izraženi u bankarskom, osiguravajućem ili telekomunikacionom sektoru kao i u industriji sa akcentom na automobilskoj i prehrambenoj industriji, odnosno fabrike sa linijskom ili masovnom proizvodnjom.

Platformom Power Supply kompanija ENEL PS ima za cilj da klijentima u potpunosti eliminiše zastoje u radu usled kvarova na opremi za napajanje i na taj način zapravo eliminiše troškove koje nastaju usled zastoja, mogućnost da se precizno planiraju troškovi održavanja i da se optimizuje potrošnja električne energije ili potencijalno potrošene ali neiskorišćene električne energije u fabrikama.


Cjelokupan sadržaj Tematskog biltena "Digitalna transformacija - putokaz za ebudućnost" pogledajte OVDJE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak