Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kompanija Miele se sve više oslanja na reciklate

(Foto: Promo)

• Količina reciklirane plastike će se povećati na 7.500 tona godišnje do 2025.

• Mašine za sušenje veša, proizvodi za čišćenje i dodaci za usisivače će prednjačiti


Teško da je bilo koji drugi materijal tako lak za obradu kao plastika. Međutim, mnogi su uzrujani zbog velikih količina plastičnog otpada. Samo u Srbiji godišnje se odbaci 62.000 tona plastike koja završi na deponijama i u rekama, što je 62% ukupnog otpada proizvedenog u našoj zemlji. Ohrabrujuća činjenica je to što se čak 27% ovog otpada reciklira. Plastika, a posebno ona koja se koristi u materijalima za pakovanje, idealna za reciklažu i ponovnu upotrebu kao takozvani reciklat. Kako ovo funkcioniše pokazuju, na primer, Miele mašine za sušenje veša, proizvodi za čišćenje i dodaci za usisivače.

Za Miele kao porodičnu kompaniju vođenu pravim vrednostima, smanjenje zagađenja životne sredine i klimatskih promena ima najveći značaj, kao i održivost proizvoda i njihove ambalaže. Istovremeno, Miele ne postavlja samo najviše standarde za svoje uređaje već i za pakovanje u pogledu otpornosti na temperaturu, zaštite od svetlosti i bezbednosti proizvoda. Sredstva za čišćenje, na primer, moraju biti u stanju da izdrže naprezanja transporta i fluktuacije u različitim klimatskim uslovima.

- Dizajniranje ambalaže na takav način da ne samo da ispuni ove zahteve već i da smanji opterećenje na životnu sredinu je ogroman izazov sa kojim se moramo proaktivno suočiti - kaže Kristof Vendker, potpredsednik za korporativnu održivost i regulatorne poslove u Miele grupi.

Konkretno, to znači da će Miele dosledno raditi na primeni principa cirkularne ekonomije i ponovo koristiti materijale gde god je to moguće bez ikakvog relevantnog smanjenja nivoa kvaliteta. Cilj je da se do 2025. poveća količina recikliranog plastičnog materijala na čak 7.500 tona.

- Miele je na početku dugog puta koji se ne odnosi samo na korišćenje reciklažnih materijala u ambalaži već i u gotovim proizvodima - nastavlja Vendker. Kada su metali u pitanju, upotreba reciklata je već daleko uznapredovala u Miele kompaniji koja sa snažnim uverenjem usvaja isti pristup plastici.


30% uštede materijala realizuje se zahvaljujući novim proizvodnim procesima

Novorazvijeni podni modul koji se koristi na skoro svim novim modelima mašina za sušenje veša daje impresivan doprinos. Zahvaljujući inovativnom proizvodnom procesu u kojem se azot ubrizgava u plastiku, postiže se ušteda materijala od 30%, dok se istovremeno poboljšava stabilnost komponente. Tokom godina, ovo se povećava do uštede od nekoliko stotina tona granulata. Štaviše, u svom proizvodnom pogonu u Bilefeldu, kompanija sve više proizvodi dodatke za usisivače kao što su četke za nameštaj i druge specijalne nastavke od reciklata. Trenutno se ispituje mogućnost prelaska na reciklate za drugu dodatnu opremu, uključujući izduvne filtere. Na primer, okvir Hygiene AirClean filtera na novom Boost CX1 usisivaču je napravljen od 100% recikliranog materijala.


PowerDisk - Pakovanje u potpunosti napravljeno od reciklata

Kupci imaju pristup sredstvima za čišćenje i negu koji ne samo da su savršeno prilagođeni Miele uređajima, već imaju i ekološki prihvatljivo pakovanje. PowerDisk, koji predstavlja jedinstvenu inovaciju u segmentu mašina za pranje sudova, Miele je spakovao u ambalažu od 100% reciklirane plastike. Takođe, pakovanje drugih boca za deterdžente za pranje sudova i veša je, uglavnom, već redizajnirano i koristi reciklirane materijale.


O kompaniji: Miele je vodeći svetski proizvođač vrhunskih kućnih aparata, uključujući aparate za kuvanje, pečenje i kuvanje na pari, rashladne uređaje, aparate za kafu, mašine za pranje sudova i proizvode za pranje veša i podova. Njihov portfolio proizvoda takođe uključuje mašine za pranje sudova, prečišćivače vazduha, mašine za pranje veša i mašine za sušenje veša za komercijalnu upotrebu, kao i mašine za pranje-dezinfekciju i sterilizatore za upotrebu u medicinskim i laboratorijskim aplikacijama (Miele Professional). Osnovana 1899. godine, kompanija ima osam proizvodnih pogona u Nemačkoj, po jednu u Austriji, Češkoj, Kini, Rumuniji i Poljskoj, kao i dve proizvodne fabrike koje pripadaju njenoj italijanskoj podružnici medicinske tehnologije Steelco. Prodaja u poslovnoj 2020. godini iznosila je oko 4,5 mlrd EUR (od toga 29,5% u Nemačkoj). Miele je zastupljen sa sopstvenim prodajnim filijalama i preko uvoznika u skoro 100 zemalja/regija. Širom sveta, porodično preduzeće, sada u svojoj četvrtoj generaciji, zapošljava oko 20.900 radnika. Sedište kompanije je u Guterslohu u Vestfaliji.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak