Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

KLM: Samo zajedno možemo sačuvati planetu

(Foto: Promo)
Putovanja su neodvojivi deo savremenog života i više se ne postavlja pitanje da li ona treba da postanu održivija, već samo kako to postići. Avio-industrija koristi oko 300 miliona tona goriva godišnje i odgovorna je za dva do tri odsto ukupne emisije CO2. Glavni uzročnik ovolikoj emisiji je korišćenje fosilnih goriva, a to se može i mora promeniti. KLM zna kako.


Šta je KLM?

KLM Royal Dutch Airlines je najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom. Danas KLM ima dva dnevna leta na relaciji Beograd-Amsterdam, a koliko je Beograd važna destinacija za holandsku avio-kompaniju govori i činjenica da je prvi let za našu prestonicu KLM imao još 1931. godine – u pitanju je bio let za Bataviju (današnja Džakarta) koji je išao preko Lajpciga, Budimpešte i Beograda.

KLM je deo avio-grupe Air France – KLM, koja je već 16 godina zaredom lider avio-industrije u oblasti održivog poslovanja. Godine 2019. ova grupa je za 30% smanjila emisiju CO2 po putniku po pređenom kilometru, dok je za 31% smanjila količinu otpada koji se ne reciklira (u poređenju s 2005). Takođe je za 43% smanjila zagađenje bukom i značajno kompenzovala svoj karbonski otisak (Air France je u 2019. zasadio preko 160.000 stabala širom sveta, dok je KLM u okviru projekta CO2ZERO obezbedio sredstva za sadnju preko 1.000 hektara tropske prašume u Panami).

(Foto: Promo)

Sada grupa ide korak dalje – radi na razvoju i redovnoj upotrebi održivog avio-goriva (SAF – sustainable aviation fuel). SAF je najmoćnije oružje za smanjenje emisije CO2 u avijaciji.


Šta je SAF i zašto je on toliko važan?

Održivo avio-gorivo je mlazno gorivo napravljeno isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su korišćeno jestivo ulje, drvni ostaci ili sintetički kerozin. SAF može da zameni obično fosilno gorivo ili da mu se doda bez ikakvih modifikacija motora, a razlikuje se od običnog bio-goriva, jer njegova proizvodnja ne dovodi do krčenja šuma ili smanjenja proizvodnje hrane. SAF je danas najvažniji činilac u borbi za održiviju avio-industriju. Upotreba SAF-a može smanjiti emisiju ugljen-dioksida za čak 80%!

Januara 2021. KLM je imao prvi putnički let na održivo sintetičko gorivo u istoriji avijacije (gorivo proizvedeno na bazi ugljen-dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vetra). Danas KLM na svim letovima iz Amsterdama koristi 0,5% SAF-a.

(Foto: Promo)

Zašto je ovo naša zajednička borba?

Avio-industriji je potrebno oko 300 miliona tona mlaznog goriva godišnje, a trenutni udeo SAF-a u korišćenom gorivu je samo 0,1%. Danas je glavni izazov izgraditi industriju održivog avio-goriva kako bi ono moglo da se nađe u masovnoj upotrebi. Ova industrija je još u povoju i susreće se sa dva glavna problema – nedovoljnom proizvodnjom (ne postoji dovoljno fabrika) i visokom cenom (trenutno je proizvodnja SAF-a četiri puta skuplja od proizvodnje fosilnog kerozina).

Da bi se smanjila emisija CO2, različite industrije i kompanije moraju da rade zajedno, jer se samo tako može stimulisati potražnja, a time i proizvodnja i dostupnost SAF-a. Zbog toga je Air France – KLM grupa pokrenula Korporativni SAF program, koji kompanijama pruža priliku da aktivno podstaknu prelazak sa fosilnog goriva na SAF i tako smanje ekološki otisak sopstvenih poslovnih putovanja.


Kako funkcioniše Korporativni SAF program?

Air France – KLM izrađuje vašoj kompaniji godišnji izveštaj o tome koliku emisiju ugljen-dioksida su izazvala kompanijska putovanja. Potom vaša kompanija određuje godišnji doprinos koji će biti uložen u nabavku i upotrebu održivog avio-goriva. Na kraju dobijate zvanični godišnji izveštaj o konkretnom doprinosu kompanije održivijoj budućnosti.

(Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)

Udruživanjem brendova možemo poslati snažnu poruku o važnosti održivog poslovanja. Postanite deo zajednice koja menja način na koji ćemo leteti i menja svet oko nas na bolje.

Postanite pionir u održivoj avijaciji i letite KLM-om bez griže savesti!

Za detaljnije informacije možete se obratiti Jeleni Banac, KLM direktoru prodaje za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju na adresu jelenabanac@airfrance.fr


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak