Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kako uštedeti struju - LED, pametno i solarno osvetljenje pomažu gradovima

(Foto: Signify)
Štednja struje i zaštita životne sredine nisu više samo lepe želje i planovi za daleku budućnost. U 21. veku to su goruće teme. Koji nas jednostavan i logičan potez deli od velikih ušteda i mnogo manjeg zagađenja, saznajte u nastavku!

(Foto: Signify)

Štednja energije: ne samo ekonomija, već i ekologija

Struja je opšte dobro i u današnjem svetu nešto što se podrazumeva. Ipak, s vremena na vreme, a posebno tokom globalnih kriza poput trenutne, podsetimo se koliko su dragoceni energenti od kojih se ona proizvodi. Rezerve fosilnih goriva na Zemlji mogu da podmire potrebe naše planete još oko 50 do 100 godina pri trenutnom nivou eksploatacije.

EU preduzima odlučne korake i u štednji energije i u zaštiti životne sredine. 2021. godine promenjena je energetska oznaka za električne uređaje, sa značajno pooštrenim kriterijumima efikasnosti. Među strateškim prioritetima EU nalazi se i "Zeleni dogovor" koji predviđa da Evropa postane karbonski neutralna do 2050. godine, zaustavi dalje klimatske promene i očuva čist vazduh i vodu, zdravo zemljište i biodiverzitet.

Gradovi današnjice – superpotrošači i superzagađivači

Gradovi danas troše više od dve trećine svetske energije i proizvode oko 70% globalnih emisija CO2. Ovo nije iznenađujuće kada uzmemo u obzir broj stanovnika. U izveštaju UN procenjeno je da će do 2050. u gradovima živeti dve trećine ukupne svetske populacije. Svi veći gradovi se nalaze pred dvostrukim izazovom: kako smanjiti potrošnju i uticaj na životnu sredinu, a u isto vreme zadovoljiti potrebe sve većeg broja stanovnika?

Značajnu ulogu u ovim pitanjima igra i osvetljenje. Procene udela osvetljenja u ukupnoj svetskoj potrošnji struje kreću se od 15 do 20%, a prostora za uštedu i te kako ima.

Kako uštedeti na osvetljenju?

Samo u Evropi ima oko 2.3 milijarde konvencionalnih svetiljki čija zastarela tehnologija sprečava potencijalno velike uštede i ostavlja veliki karbonski otisak. Jednostavnom zamenom zastarelih tehnologija kao što su užarena vlakna, natrijum, metal-halogene i fluorescentne sijalice za LED svetiljke ili sijalice, potrošnja struje može da se smanji 50-70%. Moderno osvetljenje sa LED tehnologijom ima znatno duži životni vek nego konvencionalni izvori, pa je potrebno i manje intervencija na održavanju, što smanjuje broj odlazaka na teren i ukupan trošak održavanja. Sve to značajno doprinosi smanjenju zagađenja životne sredine i smanjenju troškova gradova, a uz povećanje zadovoljstva građana, turista i svih ostalih koji borave u gradu privremeno ili trajno.

LED svetiljke kompanije Signify, svetskog lidera u osvetljenju, pokrivaju sve primene, od funkcionalnog do dekorativnog osvetljenja. Široka paleta specijalizovanih brendova kao što su Philips, Color Kinetics, Interact, Dynalite i drugi nudi rešenja za sve vrste javnih i privatnih projekata.

Pametno i konektovano osvetljenje – ušteda uz dodatne koristi

Gradovi koji rekonstruišu osvetljenje treba da razmotre i brojne druge koristi koje se mogu postići instaliranjem "pametnog" LED osvetljenja. Pored svoje osnovne funkcije, svetiljke mogu nositi i senzore i brojne druge uređaje. Potencijalni uticaj na kvalitet života građana je veliki, od poboljšanja bezbednosti (kamere, senzori za detekciju pucnja) preko zdravlja (merači zagađenosti vazduha, buke, i sl.) pa sve do mobilnosti, primenom senzora za određivanje gustine saobraćaja u kombinaciji sa sistemom regulisanja semafora i druge digitalne saobraćajne signalizacije.

Solarno osvetljenje – čista i besplatna energija

Na lokacijama koje imaju dovoljan godišnji broj sunčanih sati, sa ekološkog aspekta idealno rešenje je osvetljenje na solarni pogon. Ono donosi besplatnu struju uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Samostalna (stand-alone) rešenja kompanije Signify omogućavaju da se osvetle čak i oni krajevi koji nemaju pristup električnoj mreži. Za one koji imaju mrežu, ali ipak žele da ostvare velike uštede i postanu "zeleniji", tu su hibridna rešenja koja koriste i akumuliraju sunčevu energiju kad god je ima, a samo po potrebi uzimaju struju iz mreže.

Da li je došlo vreme za budućnost?

Sve veći broj stanovnika primorava gradove da racionalnije raspolažu svojim resursima. Jedan od većih potrošača električne energije je osvetljenje, a mnogi gradovi i dalje imaju javno osvetljenje bazirano na zastarelim konvencionalnim tehnologijama. Zamenom ovih svetiljki i/ili sijalica savremenim LED svetiljkama i sijalicama visoke efikasnosti mogu se ostvariti značajne uštede. Dodatne koristi mogu se realizovati korišćenjem postojeće električne mreže i pametnih svetiljki kao osnove pametnog grada. Pošto svetiljke pored svoje osnovne uloge mogu biti i tačke na kojima se postavljaju IoT senzori, veliki setovi podataka koje oni kreiraju mogu poslužiti kao osnova za servise za unapređenje kvaliteta života građana. Solarno osvetljenje donosi najčistiju i besplatnu energiju, a takođe se može povezati u sistem pametnog grada.

Budućnost je što se tehnologije tiče već počela, a gradovi treba da je iskoriste, ostvare uštede i postanu održiviji, uz povećanje kvaliteta života svojih građana.

Fotogalerija
Signify


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak