Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

MK Group gradi četvrti vetropark i prvi agrosolarni projekat u regionu

(Foto: Miloš Vlahović)
Novim projektima započetim ovog proleća kompanija MK Group potvrđuje svoju ulogu lidera u obnovljivim izvorima energije u regionu. Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka "Kula 2". Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu.

Vetropark najsavremenije tehnologije "Kula 2" gradi se u blizini prvog vetroparka u Srbiji "Kula", koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine. Uz investiciju od 17,5 mil EUR, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Generalni direktor Fintel Energije, Ticijano Đovaneti podsetio je da je ova kompanija, zajedno sa MK Group, pionir u oblasti obnovljivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije.

- Sa tri otvorena i četvrtim vetroparkom u izgradnji naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vetra do sada iznose 163 mil EUR. Na taj način obezbedili smo 238 GWh struje godišnje za potrebe 59.000 domaćinstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj mapi ovog dela Evrope - rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obe kompanije.

(Foto: MK Group)

- Zajedno razvijamo projekte vetroparkova i solarnih elektrana u Srbiji sa ukupnim planiranim kapacitetom od gotovo 1GW, uz investiranje preko milijardu evra u narednih pet godina. Samo ove godine započeli smo realizaciju projekata koji podrazumevaju ulaganje od 360 mil EUR - izjavio je Janković i istakao doprinos ovih investicija ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40%.

Vetropark "Kula 2" će, sa kapacitetom od 10 MW, snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu sa 28,6 GWh struje godišnje, što je ekvivalent energiji koju troši oko 8.000 domaćinstava.


Prvi agrosolarni projekat u regionu

Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovljivim izvorima energije.

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele sa realizacijom zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 mil EUR.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

- Potpisivanjem ovog sporazuma definisali smo jasnu zainteresovanost obeju strana da uzmu učešće u najvećem agrosolarnom projektu u Evropi. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca. Agrosolar projekat će se prostirati na 770 hektara na teritoriji opštine Kula. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 MW, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava - izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group istakao je da agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

- Obe oblasti su odavno deo agende MK Group, ali i nacionalne strategije naše države. Ovaj projekat doneće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane. Pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiće i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način - izjavio je Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group.

(Foto: Promo/Jakov Simović)

Kineska kompanija PowerChina, jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svetu kad je u pitanju infrastruktura i sektor energetike.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisivanjem sporazuma ozvaničili saradnju i partnerstvo sa Fintel Energijom i MK Group, pionirima i liderima Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti. Radujemo se radu na projektu i zajedničkom cilju da razvijamo energiju iz obnovljivih izvora u Srbiji i doprinesemo dostizanju ugljenične neutralnosti - izjavio je Jang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji.

Fintel Energija i MK Group se već čitavu deceniju svrstavaju u red vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu. Krajem 2015. godine otvoren je vetropark "Kula", koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vetropark "La Piccolina", ukupne instalisane snage od 6,6 MW. U septembru 2019. godine, pokretanjem vetroparka "Košava" u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 MW, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom" strujom.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak