Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Nataša Šarčević, direktorka marketinga i inovacija, Atlantic Štark - Sve što radiš, radi punim srcem i ne možeš pogriješiti

Nataša Šarčević
Nataša Šarčević (Foto: Atlantic Štark)
Nataša Šarčević, direktorka marketinga i inovacija u kompaniji Atlantic Štark je marketinški stručnjak, iskusna u razvoju i primeni marketinških strategija prilagođenih lokalnim i regionalnim tržištima u kategoriji FMCG. Pre sadašnje pozicije, obavljala je funkciju direktora istraživanja i razvoja Štarkovih brendova koji u okviru Atlantic Grupe čine Strateško poslovno područje Slatko i slano, a nedavno je nagrađena Mark Awards priznanjem u kategoriji Superhero of the Year.

Za eKapiju otkriva šta za nju znači ovo priznanje, koliko je izazovno upustiti se u posao razvoja marketinga i inovacija jednog brenda kao što je Štark, čime se vodi kada donosi odluke, ali i šta novo potrošači mogu da očekuju u narednoj godini - godini velikih jubileja.

- Veoma sam ponosna što je meni dodeljeno ovako prestižno Mark Awards priznanje, ali uvek ističem da je za njega zaslužan moj "super hero" tim. Ovo priznanje je potvrda da su promene na kojima smo dugo i vredno radili, postale vidljive i prepoznate kao pozitivne, a nas samo dodatno podstiče da sledeće godine budemo još bolji i upečatljiviji.

Pre rada u kompaniji Atlantic Štark radili ste u nekoliko poznatih kompanija. Koliko Vam je pređašnje iskustvo bilo značajno za sadašnju poziciju?

- Promenila sam dosta kompanija i u svaku sam ušla sa željom da dam sve od sebe, da pomeram granice i napravim rezultate vidljive na tržištu. Danas sam ponosna na mnoge brendove koji se uspešno prodaju na osnovu platformi iz vremena kada sam ja bila zadužena za njih, jer kada daješ sve od sebe, rezultati ne mogu da izostanu, a ja nikada nisam stala ili odustala. Sada, u Atlantic Štarku radimo sjajne stvari, sa podrškom menadžmenta i razumevanjem za ulaganja koja su potrebna za pomeranje granica. Istakla bih sjajne rezultate koje smo postigli na Smokiju i Bananici, a Najlepše želje su nešto što će vas tek iznenaditi.

Spajanjem marketinga i razvoja u kompaniji Atlantic Grupe zaokružen je proces razvoja proizvoda od idejne postavke do implementacije na tržištu. Koliko je ovo značajno?

- Oduvek je proizvod bio ono prvo "P" od koga kreće marketing mix. Ipak, danas nije dovoljno imati samo dobar proizvod kome se veruje, potrošač očekuje stalne nadogradnje kvaliteta i potpuno nova iskustva. Marketing zna šta potrošač želi, R&D tehnolozi znaju kako da te želje ispune, kada se tome doda i fenomenalna prednost Štarka, a to je da smo svi zajedno na jednoj lokaciji, ovaj spoj je bio potpuno logičan potez. Za mene lično, vođenje tima sa ovako raznovrsnim profesionalnim ekspertizama, bio je jedan je od najvećih zaokreta i izazova u karijeri. Danas sam ponosna na svoj izbor i tim koji vodim jer da nije bilo njihove otvorenosti za promene i želje da podele znanja sa mnom, ne bi bilo ni ovakvih rezultata. Zato su oni moj "super hero" tim.

Štark je brend koji zauzima posebno mesto kod ljudi sa ovih prostora. Koliko je za Vas bilo izazovno upustiti se u posao razvoja marketinga i inovacija jednog takvog brenda?

- Nasledili smo višedecenijsko blago, brendove koje su stvarale generacije iza nas, kao i odgovornost da sa pravim potezima učinimo da zasijaju novim sjajem i osvoje srca budućih generacija. Najlepše želje, Smoki, Bananica, Menaž, Prima.. sve su to brendovi kojima su ljubav i poverenje generacijama davali mnogobrojni potrošači iz celog regiona. Nije lako preuzeti odgovornost za njihov razvoj, ali jeste velika privilegija. Zato, kada god je teško, vratim se na moju omiljenu krilaticu - sve što radiš, radi punim srcem i ne možeš pogrešiti.😊

Čime se vodite kada donosite odluke o kampanjama ili inovacijama?

- Željama potrošača 😊. Mnogo ulažemo u istraživanja i prikupljanje podataka sa tržišta, ali slušamo i pitamo za mišljenje i potrošače na društvenim mrežama, otvoreni smo za pozive i pisma, uvažavamo ih i učimo od njih. Ipak, na prvo mesto bih stavila naše zaposlene, već sam istakla koliko je lepo raditi na brendovima koje voliš i ujedno imati mogućnost da utičeš na njihov razvoj. To znači da su male i velike ideje naših zaposlenih najveći pokretač promena - Najlepše želje štapići preliveni čokoladom pa još punjeni kikirikijem, Bananica sa dva sloja od kojih jedan hladi, Smoki pakovanje koje izgleda kao činija, Menaž dugmići za lakšu i lepšu pripremu poslastica, premium zanatski sladoledi omiljenih brendova… samo su neke od sjajnih ideja naših zaposlenih koje su očarale i potrošače.


Da li potrošači mogu da očekuju nešto novo kada je reč o širenju asortimana?

- Naravno, sledeće godine slavimo važne jubileje - 100 godina Štark čokolada, a i naš večiti dečak Smoki, puni čak 50 godina. Plan je da sledeća godina bude godina inovacija na našem najvećem brendu čokolada Najlepše želje. Pripremajući ih za jubilej, tokom 2021. pokrenuli smo najsavremeniju liniju za livenje čokolada što nam je omogućilo do unapredimo sve naše čokolade i ponudimo inovacije po ukusu najizbirljivijih sladokusaca. U završnici godine, krećemo sa prvim inovacijama – lansirali smo dva ukusa multilayer čokolade – Čarobna đanduja i Zimski kolačić, a u sledećoj godini, lansiraćemo još upečatljivije iskorake sa kojima spremno ulazimo u novih 100 godina. Velike inovacije pripremamo i na brendu Smoki i odlučili smo da na svoj 50-ti rođendan, ovaj sinonim za kategoriju flipsa u našem regionu, pomeri svoje granice i uđe u neke nove segmente…

Da li su u narednom periodu u planu nove investicije u proizvodni proces?

- Pomeranje granica i uvođenje inovacija je od ključnog značaja, i predstavlja jedno od strateških opredeljenja Atlantic Štarka, zato intenzivno pripremamo projekte za novi rast u svim kategorijama i posmatramo ceo region kao naše teren, gde se susrećemo sa jakim igračima, ali imamo važnu prednost Atlanticove distribucije. Nastavićemo jačanje ključnih brendova, a kroz investicije u unapređenje proizvodnog procesa, ulazimo u inovativniji razvoj kategorija keksa i vafla.

Cjelokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDJE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak