Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Projektovanje enterijera nije dekorisanje prostora - Šta sve treba da znate, "korak po korak"

(Foto: Violeta Pavićević)
Svako ko želi da krene u posao opremanja enterijera, bilo stambenog, bilo poslovnog prostora, trebalo bi najpre da razmisli kakav prostor bi mu bio prijatan za život Ili rad, kao i o potrebama u tom prostoru i da oderedi buđžet za opremanje. Biranje enterijeriste odvija se po ličnom senzibilitetu i informisanost o načinu rada, a o tome kako teče ovaj proces, "korak po korak", razgovarali smo sa Violetom Pavićević, dizajnerkom enterijera.

- Investitor mora dati projektni zadatak, želju kako da taj prostor izgleda, potrebe koje taj prostor treba da zadovolji i bužet u koji bi se trebalo uklopiti. Na prvom sastanku se obično investitor i enterijerista upoznaju i dogovaraju oko navedenog – objašnjava naša sagovornica.

Nakon početnog upoznavnja sledi snimanje objekta, iscrtavanje i davanje idejnih predloga budućih rešenja.

- Po usvajanju idejnog rešenja pristupa se izradi projekta. Obim projekta i angažovanje enterijerista zavisi od ličnih dogovora. Nekad se sve završi samo na idejnim rešenjima, a nekad se prati do useljenja u prostor – ističe.

Proces opremanja enterijera je ozbiljan i stručni proces i nije dekorisanje prostora, ističe Violeta. Potrebno je, savetuje, da se prepustite stručnom licu u koga ste sigurni da će posao završiti do kraja.

- Često ljudi uđu sami u postupak i to teče do pred sam završetak radova. Kad dođe kraj, ništa se ni sa čim ne slaže ili tehnički ne poklapa i onda nastaje veliki problem.

(Foto: Violeta Pavićević)
Jedan projekat enterijera mora da bude konkretan, jasan i tehnički obrađen, da obuhvati projekat rušenja, zidanja, vodovoda, struje, rasvete, podnoopolagačkih radova, keramičarskih radova, namestaja, radioničkih crteža za namestaj, moleraja, mašinskih instalacija...

- Klijenti treba da budu strpljivi dok se projekat ne završi, koliko god im to izgledalo nepotrebno, jer dobar projekat je velika vremenska ušteda u izvođenju radova, što je svima cilj - zaključuje.

Ivana Milovanović

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Enterijer i eksterijer - Kako do vrhunskog uređenja doma i poslovnog prostora" možete pročitati OVDJE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak