Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Muris Hadžić, generalni menadžer kompanije Dr.Pasha - Važno je biti na istom valu sa svojim timom

Muris Hadžić
Muris Hadžić
Muris Hadžić, generalni menadžer kozmetičke kompanije Dr.Pasha, ima zavidnu karijeru u biznis svijetu, a koja je počela dok je još bio vrlo mlad. Od onih prvih koraka, kada je bilo važno pokazati zrelost i zaraditi prvi novac, do danas, kada je na važnoj poziciji jedne domaće kompanije, ima svoje principe kojima se vodi i trasira sebi put uspjeha.

Srećan je jer je imao priliku da u dosadašnjoj karijeri stekne znanja i iskustva u kompanijama kao što su Orbico, Porsche BH, P Trade, Msan.. Ono što je do sada naučio rado dijeli sa kolegama i studentima. Upravo je u P Trade i Dr.Pashi, kako kaže, naučio šta znači kreirati biznis korake za firmu koja nije dio neke svjetske grupacije, već je sve na domaćem timu i zajedničkoj spretnosti i viziji.

Smatra da je iskrena komunikacija sa kolegama presudna za uspjeh jedne kompanije. Vjeruje da mu istinski uspjesi tek dolaze. "Neostvarene želje nas vode naprijed u stvaranje novih i boljih životnih prilika", reći će u intervjuu eKapiju Muris Hadžić.

Bezbrižnost rane mladosti

- Vjerujem da sam imao priliku da imam pravo djetinjstvo sa svim dječijim radostima, bar kada pričamo o ranom djetinjstvu. Najljepše igračke su bile biciklo, lopta, klikeri i slične stvari. Komunicirali smo direktno, a ne preko raznih mreža. Commodore 64 je bio vrhunac tehnike vrlo rijedak da bi nam bio centar zbivanja kao što su računari današnjoj djeci. Odrastao sam u vrijeme kada je svima poznata zakletva bila "Da sa tvog puta ne skrenemo". Na žalost, skrenuli smo sa mnogih, ne samo sa navedenog.

Period kada krenete na more "fićom" i ponesete "sve" što vam treba i opet ima mjesta za kasetofon na baterije i jastuk da se odspava, na galeriji gumeni kajak, vesla, koferi….. A, nismo imali Thule. To su tako jednostavne stvari koje bude divna sjećanja. Mogao bih nabrajati cijeli dan. Mogu reći da sam imao super djetinjstvo.

Moji "studentski" dani su prošli uz rad i odgajanje djece. Kako sam vrlo rano počeo raditi, u vrijeme kada sam trebao da živim studentski život, već sam kreirao prve korake svoje karijere. Život je tu moju generaciju često vodio možda pogrešnim putem, jer su mnogi tada već morali da se brinu o egzistenciji, umjesto da sjede u amfiteatrima i učionicama. Naravno, ne postoji nijedno dobro opravdanje da se preskoči taj bitan korak u životu. Da se sve može stići ako se želi sam dokazao sam sebi u nešto kasnijim godinama kada sam se odlučio da ponovo upišem studije i učim. Smatram da se granica obaveznog obima edukacije mora podići za nove generacije koje dolaze, ali takođe vjerujem da je i krajnje vrijeme da se u obrazovanje unesu neke nove vrijednosti, nova znanja i da se pogotovo u visokim obrazovnim institucijama unese malo svježine.

Također, smatram da je potrebno koristiti iskustva naših uspješnih preduzeća ili njihovih najbitnijih "sastojaka" - sposobnih i uspješnih uposlenika. Tu bih skrenuo pažnju sa menadžmenta o kojem se uvijek priča i fokus stavio na operativce, srednji menadžment, kreativne odjele, ljude iz proizvodnje da podjele svoja iskustva i znanje sa našim mladim koji će im sutra biti kolege.

Studije i realnost – šta mladi da očekuju

- Siguran sam da je dobrom dijelu mladih težak trenutak odlučiti šta studirati, jer nisu posve sigurni čime će se baviti u budućnosti. Ili da postavimo stvari drugačije - nisu baš svi poslovi dovoljno dobro predočeni mladima pa često imaju iskrivljenu sliku o tome šta su upisali. Svi smo prečesto vidjeli koliko se često završi nešto s čim se određena osoba nikada više ne bavi. I dalje imamo dosta mladih koji ispunjavaju želje roditelja ili jednostavno prate društvo i gdje im "raja" ide.

U kompaniji u kojoj radim, zajedno sa svojim saradnicima, nekolimo puta smo organizovali saradnje sa fakultetima kako bismo studentima prenijeli svoja iskustva i znanja iz svakodnevnog rada, da bi osjetili djelić onoga što ih očekuje. Pokušavamo im prenijeti realan zadatak i okruženje koje bi ih dočekalo u takvom zadatku. Meni su to bila vrijedna iskustva, a nadam se i njima jer smo radi njih to i radili.

Posebno mi je ostao u sjećanju komentar jednog od studenata: "Kako to mislite da od toga trebam sutra živjeti, da to mora biti isplativo?". Imamo slučajeva kada se prenosi znanje suviše apstraktno bez da se pokuša praktično predstaviti budući zadatak i kako se isti uklapa u realni svijet. I pored navedenog vjerujem da je to bitan period izgradnje ličnosti i iskustva od prvih "network" koraka i poznanstava do sticanja specifičnih znanja.

Od prvog zarađenog novca do najtežeg zadatka


- Moj profesionalni put je krenuo dosta prije završenog školovanja koje još traje. U početku je to bio put koji se na određen način sam kreirao, više sam tražio posao koji je isplativiji nego što sam ispunjavao sebi želje šta bih to ja želio raditi. Među prvim poslovima sam radio kao dizajner u jednoj našoj domaćoj kompaniji i to je bio posao koji mi se sviđao, ali ne baš tako dobro plaćen u to vrijeme. Tako sam kao i mnogi u to doba krenuo sa radom "kod stranaca" kako bi to tada zvali. Mogu reći da je to bio, za mladu osobu, lijep period bez puno unošenja sebe, bez stresa i obaveza koji dolaze sa nekim ozbiljnijim pozicijama uz dobru naknadu, možda najbezbrižniji period moje mladosti. To su definitivno i poslovi koji vas zavedu i zadrže u mjestu, bez nekog razvijanja i napredovanja. Nije to posao koji bih poželio amicioznoj mladoj osobi koja želi napraviti "nešto više".

(Foto: Dr.Pasha)
Poslije toga dolaze ozbiljniji poslovi, prvi koraci u prodaji. Zaposlenje u distributerskoj kući Orbico u kojom sam stekao prva znanja u prodaji, planiranju, strategijama, upravljanju procesima i sve ono što svaki dan koristimo i, nadam se, unapređujemo. To je recimo mjesto koje bih preporučio mladima kao odlično mjesto za početak, ali ne samo početak, to je kompanija koja dosta nudi.

Dalje se nižu poslovi u menadžmentu, IT industriji (MSan), auto industriji (Porsche, Mazda). Posebno naglašavam Porsche – auto iz snova za mnoge dječake, pa tako i za mene. Brend tako nedostižan kada ste mali i onda postanete brand manager za jednu takvu marku. Lijepo iskustvo - od posjete fabrici do godišnjeg sastanka gdje upoznajete ljude bukvalno iz cijelog svijeta, ljude sa kojima možete podijeliti iskustva, ideje i mogućnosti u radu sa takvim remek djelom autoindustrije. Naravno, u tom procesu bilo je još interesantnih zadataka, samim time i novih znanja i iskustava. Ulja i maziva, moto program (Repsol, KTM, industrijski program maziva) sve je to drugačije, a sve toliko slično. Toliko osnovnih znanja koje ste stekli kroz edukacije, recimo firme Procter & Gamble za deterdžente, sada primjenjujete u poslu sa motorima...

Prve, i po mom mišljenju, istinske poslovne korake pravim u kompaniji P Trade i Dr.Pasha, zato što ne radite po pripremljenom sistemu ili planu neke multinacionalne kompanije i ne postoji baš neka mašina koja vas prati. Domaće kompanije koje se samostalno bore u uslovima kakvi vladaju na našem tržištu – to ima svoje čari pogotovo kada govorimo o Dr.Pasha brendu. Stvarate novu vrijednost - bosanskohercegovački brend. Tu zaista gradite nešto posebno - od ideje, strategije, dizajna, proizvodnje, prodaje, izvoza, legislative domaće i strane…. Skoro da ne postoji segment koji ne dodirnete. Tada posebno dolazi do izražaja timski rad, jer shvatite koliko morate biti na istom "valu" sa svojim timom koji se ne odnosi ne samo na vaše kolege već i na sve vanjske saradnike, vaše pratitelje na raznim mrežama - definitivno vaše korisnike Sigurno najteži zadatak do sada.

Dr.Pasha

- Nisam bio dio priče od samog početka osnivanja brenda Dr.Pasha, jer sam se priključio malo kasnije i mogu vam prenijeti vrijednosti koje danas gajimo i koje želimo prenijeti na druge. Dr.Pasha kompanija vjeruje u ideju da u prirodi imamo rješenje i odgovor na svaki problem/pitanje koje imamo u današnje vrijeme iako nas okružuju sve ultramoderne solucije. Sve što kreiramo u svojoj radionici mora poteći iz prirode i na prirodan način riješiti neki problem koji imamo. Smatramo da vrijednosti kao što su iskrenost, čistoća, neiskvarenost i neprikosnoven kvalitet moraju biti protkani u našim proizvodima. Svaka informacija koju dijelimo sa našim pratiteljima mora biti potpuno transparentna. Želimo da našim korisnicima donesemo proizvode koji su potpuno prirodni, zdravi, koji im pomažu bez ikakvih nuspojava koji su očekivani kada koristite neke vještačke zamjene.

Mi smo mala kompanija koja kao što sam ranije spomenuo ima odličan tim kako uposlenih tako i naših vanjskih saradnika, a koje bih uvijek rado preporučio svakoj kompaniji. Naš tim se sastoji i od naših partnera na drugim tržištima, i kada tako pogledate mi smo ipak veliki.

Dr.Pasha je definitivno tržišni lider u segmentu prirodnih preparata. Brend koji donosi nove vrijednosti i to nikada pod svaku cijenu već samo poštujući svoja osnovna načela poput ovih koje sam nabrojao. Naša vizija je da nastavimo raditi proizvode vrhunske kvalitete i koliko to naše mogućnosti budu dozvoljavale kontinuirano širimo svoj asortiman kako bi udovoljili željama svojih korisnika. Svakako jedan od bitnih pravaca će biti širenje inostranih partnera i izlazak na nova tržišta. Već sada smo u pregovorima sa nekoliko tržišta iz EU. To je sada malo usporeno radi pandemije, ali ne i nemoguće, što smo pokazali nedavno sa potpisom ugovora za tržište Libije koje je posljednje u nizu na koje je brend Dr.Pasha stigao ili što mi volimo reći - novi kontinent na koji smo stigli.

Svakako da nije lako održati povjerenje i reputaciju, ali ako sebi postavite za osnovni cilj kvalitet onda u startu imate prednost i povjerenje svojih korisnika. To je nešto što možemo obećati i svojim korisnicima – prirodni sastojci i vrhunski kvalitet nikad neće biti zamijenjeni.

Uticaj pandemije na poslovanje – šta smo iskusili i naučili

- Ne vjerujem da ima puno kompanije koje nisu bili pogođeni trenutnom situacijom i na žalost ne vjerujem da će na tome ostati. Svakako da je pandemija uticala i na nas. U jednom trenutku smo u potpunosti prestali raditi na svom brendu i profit i proizvodnju usmjerili na jedino čime smo mogli uticati na razvoj situacije tj. proizvodnju sredstava za dezinfekciju. Pokušali smo dati svoj doprinos u spriječavanju širenja virusa, u trenutku kada se dezinfekciona sredstva nisu mogla naći na tržištu. Ne samo za tržište, već i za svakoga ko nam se obratio smo poslali koliko smo uspjeli proizvesti. U trenutku kada su kompanije specijalizovane za tu vrstu proizvoda počele proizvodnju vratili smo se svom brendu. Odlučili smo da idemo naprijed bez obzira na novonastalu situaciju. Vjerujem da nam je to pomoglo i privatno da sa manje psihičkog opterećenja prođemo kroz protekli period, jer vijesti kojima nas svakodnevno "bombarduju" utiču i te kako na sve nas.

Koliko smo i u tom periodu bili vrijedni pokazuje naše novo tržište i novi proizvodi, jer smo pripremili dvadesetak novih proizvoda pa čak i novi kanal prodaje. Nismo profitirali, ali jesmo opstali i postali jači i sačuvali kompletan tim.

U ovakvim momentima koje pogode cijeli svijet možemo se samo sjetiti koliko je sve trenutno i prolazno, ali i koliko je bitno paziti na druge. Koliko nekada zaboravimo na osnovne životne vrijednost, koliko je bitna zajednica, a ne jedinka. Jer, evo iz nastale situacije šta znači ako si zdrav, a drugi oko tebe bolesni. Prije ili kasnije, ako se ne pobrinemo za zajednicu, svi se možemo zaraziti. Napravio bih paralelu sa svakodnevnim životom - koliko puta ste čuli rečenicu "Ne možeš biti sretan ako si samo ti sretan, a svi oko tebe nesretni". Sretan si samo ako su svi oko tebe sretni i jako je bitno da se svi zajedno izborimo sa ovom situacijom.

Data riječ najviše se cijeni

- Naravno da je život često kreirao prilike koje nisam očekivao, samo se nadam da sam ih ispravno dočekao.
Bez obzira na sve sile i vanjske uticaje možemo uticati na svoje živote, i ne samo da možemo već moramo, jer u protivnom ćemo živjeti tuđe živote i po tuđim scenarijima.

Mislim da sam zahtjevan po pitanju odnosa sa kolegama, iako često neću to pokazati, ali smatram da vrijednosti u kojima sam i sam odgajan mnogo znače. Iskrenost, lojalnost, odgovornost, zaista biti dio tima, a ne samo po potrebi… Vrijednost date riječi vjerovatno je jedna od najbitnijih vrijednosti. Sve ono što uradimo zbog čega se nećemo sutra kajati je jedino ispravno.

Budite otvoreni sa svojim timom - kreiraćete puno ljepše radno okruženje koje je osnova zadovoljstva na poslu.

Ne bih to nazvao divljenjem, ali sreo sam puno osoba koje cijenim zbog njihovih vrijednosti ili postupaka. Mogao bih vam dugo nabrajati ljude koji su za mene vrijedni spomena ili čija djela su mi vrijedna hvale i rado bih to učinio, ali sam siguran da sam već dosta pričao. Imam sreće što sam odrastao uz starijeg brata koji je nebrojeno puta u mom životu bio neko na koga se ponosim i koji je dao savjet vjerovatno puno češće nego što sam imao i priliku tražiti.

Teodora Brnjoš


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak