Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Besplatna cloud rješenja za vaše poslovanje

(Foto: rajusdesigns/shutterstock.com)
Vođenje biznisa ili pokretanje vlastitog vjerovatno znači da već imate potrebu za rezervnim kopijama važnih datoteka i kreiranjem načina na koji zaposleni ili kolege rade zajedno - bez problema.

Međutim, tradicionalno "skladištenje u oblaku" može biti skupo na poslovnom nivou. Internet, na sreću, nudi nekoliko rješenja koja za početak mogu da vam osiguraju bezbjednost podataka i njihovo čuvanje na Cloudu, što takođe znači i laku dostupnost.

ADrive je jedna od manje poznatih kompanija koja nude čuvanje u oblaku. Korisnici mogu da ga koriste za pravljenje rezervnih kopija i dijeljenje datoteka sa drugim ljudima. Iako kompanija ima plaćene pakete koji nude više mogućnosti, njihov besplatan račun je dovoljan za manje grupe.

Ovo se posebno odnosi na mala preduzeća sa malo zaposlenih. Klijenti dobijaju 50 GB besplatnog prostora za skladištenje, a onima kojima je potrebno malo više mogu dobiti duplo veći iznos za cijenu od 25 USD godišnje. Takođe, postoji i jedna mana ovog serivsa. Dobijate mnogo prostora, ali budite spremni da budete preplavljeni reklamama na svakoj stranici.

Hive je kompanija koja nudi neograničena cloud rješenja za vaše poslovanje bez ikakvih troškova. Postoje, međutim, neka značajna ograničenja, koja vas mogu navesti da ga koristite samo kao rezervnu uslugu. Za početak, to je sajt koji podržava oglase, tako da će biti reklama koje čak iskaču iz prozora.

Pored toga, možete dijeliti datoteke, sve dok dijelite sa drugim korisnicima Hivea. Ovo dobro funkcioniše za kompanije ako svi njihovi zaposleni koriste istu uslugu, jer ne moraju da brinu o tome da im je to zajedničko. Ali ako je fleksibilnost platforme važna, onda je Hive loša ideja.

Uz ovo Hive ne nudi aplikaciju za preuzimanje. To znači da sve mora biti učitano iz veb pretraživača.

Mega - Vjerovatno jedno od najpoznatijih imena na ovoj listi, Mega je osnovao Kim Dotcom nakon što su vlasti zatvorile svoj prvi sajt (Megaupload). Usluga je poznata ne samo po masivnoj besplatnoj usluzi, već i po svojoj sigurnosti.

Novi korisnici treba da imaju na umu da je ovo kompanija ni na koji način ne ulazi u vaše računarske sisteme, to znači da Mega nema načina da pristupi informacijama o vašem pristupnom kodu, vašoj lozinki.

S druge strane, ako izgubite lozinku, ne postoji način da se pronađu podaci i stoga će sve vaše datoteke biti izgubljene. Međutim, ako možete da čuvate svoje pristupne podatke, Mega nudi 50GB besplatno. Možete da sačuvate bilo koju vrstu datoteke i da je podijelite sa svakim. Za one kojima je potrebno više, komercijalne opcije za skladištenje počinju od 9 USD mjesečno za 4TB.

pCloud - Za preduzeća sa sjedištem izvan SAD-a, ova usluga može biti dobra opcija. Sa sjedištem u Švajcarskoj, pCloud je u skladu sa evropskim propisima za skladištenje u oblaku. Korisnici koji se prijave će dobiti 10GB slobodnog prostora. Korisnici mogu dobiti dodatnih 10GB pozivajući prijatelje. Takođe, korisnici mogu slati i dijeliti datoteke sa bilo kim. Osim toga, oni mogu sačuvati bilo koju vrstu datoteke.

Komercijalni paketi kreću od 4 USD za 500 GB za one kojima je potrebno više prostora.

(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)

OneDrive - Servis koji omogućava korisnicima da lako razmjenjuju i čuvaju svoje datoteke. Aplikacija za mobilne uređaje i radne površine dostupne su za otpremanje i preuzimanje datoteka. Besplatna usluga korisnicima nudi 5GB prostora. Postoje načini da dobijete više ako želite. Za svakog prijatelja ili saradnika dobijate 500 MB dodatnog prostora. Preduzeća koja koriste Microsoft Office 365 dobijaju 1TB OneDrive skladišta.

Google Drive - Google je veliko ime na internetu, a kako kompanije tako i privatni korisnici koriste usluge velikog G oblaka. Google Drive ne samo da dolazi sa pristojnim prostorom za skladištenje, već i njihovim zgodnim kancelarijskim alatima kojima mogu da se kreiraju: dokumenti, prezentacije i tabele.

Svi korisnici dobijaju 15GB slobodnog prostora. Sve što je napravljeno i sačuvano u dokumentima, tabelama ili slajdovima ne računa se sa tim ograničenjem. Međutim, nedavne izmjene su napravljene tamo gdje je raspoloživi prostor za Gmail uračunat u prag. Google dozvoljava da fotografije manje od 2048 KB budu sačuvane bez brojanja u kvoti za raspoloživi prostor.

Oni kojima je potrebno više prostora mogu dobiti 100GB za 2 USD mjesečno.

Sincplicity - Obezbjeđen od EMC-ove kompanije za sinhronizaciju datoteka i dijeljenje datoteka, dizajniran je kao direktni konkurent kompaniji Box. Kao i njihov konkurent, ova usluga nudi 10GB skladišta besplatno. Korisnici mogu dijeliti datoteke sa spoljnim korisnicima. Osim toga, oni mogu koristiti praktičnu aplikaciju za sinhronizaciju datoteka sa računara na oblak.

Box - kreiran za mala preduzeća sa manjim brojem zaposlenih, koje nemaju novca da troše na velike prostore za čuvanje u oblaku. Besplatni nalozi raspolažu sa 10 GB prostora za skladištenje. Međutim, ovo dobijate sa ograničenjem od 250 MB po učitanoj datoteci, ništa veće nije moguće sačuvati. Njihov "starter" paket je samo 5 USD mjesečno sa 100GB za do 10 korisnika, sa ograničenjem veličine datoteke od 2GB.

Rješenja za skladištenje u oblaku ne moraju nužno da budu skupa, jednostavno morate znati gdje da ih tražite i kako da budete kreativni sa njima.



Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak