NavMenu

Šta kada startap ideja ne uspije?

Izvor: eKapija Subota, 23.03.2024. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Stvaranje srećnog i proaktivnog tima bila je ideja platforme Remote Santa, namijenjene timovima koji rade na daljinu. Cilj je bio da se kolege bolje upoznaju, da unaprede korporativnu kulturu, te da se, kombinujući darivanje, igre i virtuelnu zabavu, povećavaju produktivnost, proaktivnost i performanse tima.

Iako je ovaj koncept i dalje aktuelan, s obzirom na to da se mnogi zaposleni nisu vratili u kancelarije, firma Remote Santa je zatvorena.

- Mislim da je i dalje poslodavcima koji održavaju ovakav model rada jako izazovno održavanje koorporativne kulture. Naša ideja je upravo imala za cilj da pomogne održavanju i uspostavljanju bolje timske atmosfere u "remote setup"-u. Međutim, tokom poslovanja se i te kako jesmo susretali sa izazovima - započinje razgovor za eKapiju suosnivačica startapa Remote Santa Jovana Đeković.

Kako pojašnjava, zaposleni su se povezivali kroz igre i poklone za koje je firma morala da odvoji budžet.

- Remote Santa je pokrenut u godini koja je donijela i najviše otkaza i skraćivanja budžeta, tako da verujem da u tim trenucima kompanijama nisu bili prioritet pokloni, te se loš tajming definitivno nameće kao jedan od razloga koji su doprineli zatvaranju firme. Takođe, ono što bih navela kao drugi, a možda i glavni razlog, jeste to što smo ostali bez novca. Računali smo na to da će kraj 2023. godine donijeti mnogo više korisnika i grantova, ali to nismo uspjeli da ostvarimo - navodi sagovornica.

Kaže da nema ništa loše u tome kada startap kompanije odustanu od posla, jer se "i u najrazvijenijim startap ekosistemima u svijetu firme neprestano pokreću i zatvaraju".

- Cijeli proces pokretanja, validiranja i razvoja ideje je fenomenalno iskustvo samo po sebi, gdje se stekne jako puno znanja i kontakata. I nakon prvog puta ste već mnogo bolje formirani da probate neku narednu ideju, brži ste i ne pravite iste greške. Vjerujem da sa idejama treba eksperimentisati i neprestano pokušavati bez straha od neuspeha. Osvrt na Remote Santa putovanje, definitivno ne vidim kao neuspjeh, već kao putovanje koje nam je donijelo neprocijenjivo iskustvo i znanje – ističe Đeković.

________________________________________________________________________________________________________________
Govoreći iz srca Remote Santa je svakako naša "prva ljubav" i cijeli proces razvoja i podizanja kompanije od nule je svakako neprocijenjivo iskustvo. Naš tim definitvno čvrsto vjeruje da će ogromno znanje i iskustvo stečeno na ovom projektu sigurno naći svoj put - Jovana Đeković.
________________________________________________________________________________________________________________

Startap scena u Srbiji se neprestano razvija i poboljšava

Prema mišljenju sagovornice našeg portala, startap scena u Srbiji "i te kako postoji i neprestano se razvija i poboljšava". Veruje da onaj ko uđe u startap svijet može vrlo lako da pronađe informacije o tome koji su otvoreni pozivi, gde pronaći dodatna znanja, kako se povezati sa ljudima iz ekosistema.

- Postoje dešavanja, akceleratori, grantovi i razni "networking" događaji gde osnivači mogu da dobiju razne vrste podrške od razmene iskustava do jako ozbiljne finansijske i mentorske podrške. Uvijek može bolje, ali mislim da je naša scena defintivno na pravom putu - navodi.

________________________________________________________________________________________________________________
Prema Akcionom planu za razvoj startap ekosistema postavljen je cilj da do kraja ove godine u Srbiji bude registrovano 300 startap kompanija. Kako kaže sagovornica našeg portala, to "na prvi pogled zvuči kao velika brojka".

- Ono što je sigurno je da se startap scena zahuktava i sve brže raste. I ako je 300 startap kompanija cilj, možda je optimističan, ali definitvno nije neostvariv i ja navijam za to - poručuje.
________________________________________________________________________________________________________________

Na pitanje šta bi poručila potencijalnim startap osnivačima, kaže da "ne čekaju pravi trenutak, već da se što pre otisnu u startap putovanje":

- Mislim da je u inicijalno validiranje ideje dobro krenuti što pre, bez mnogo otkucanih linija koda, uz konstatno slušanje korisnika i neprestano oblikovanje ideje prema korisničkim potrebama. Takođe, poručila bih i da ne razmišljaju mnogo o cilju, jer kao što sam i ranije pomenula, sve ono što se dobije prolaskom kroz startap je ogromno iskustvo, gde steknete neprocijenjiva znanja koja radeći regularno u industriji vjerujem da ne bi stekli godinama. U startapu se sve dešava brzo i dinamično, pa i u slučaju da startap ne uspije, to samo pozitivno može uticati na vašu dalju karijeru.


Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.