NavMenu

I Tomislavgrad dobija podršku za razvoj biznis ideja - Poziv mladima u narednih mjesec dana

Izvor: eKapija Petak, 09.04.2021. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Predstavnici Općine Tomislavgrad i Investicijske fondacije Impakt potpisali su Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške poduzetništvu na području općine Tomislavgrad. Ugovorom je definirana suradnja i udruživanje sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz Impakt Inkubator poslovnih ideja na području Tomislavgrada.

Riječ je o projektu sveobuhvatne podrške u osnivanju i održavanju biznisa za mlade ljude koji imaju poslovne ideje koje žele realizirati – kazao je načelnik Ivan Buntić, naglašavajući da je ovo dobra prilika za mlade da se educiraju kroz dvomjesečnu obuku, kako bi u konačnici mogli sa svojim idejama aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 KM.

- Biti poduzetnik u Bosni i Hercegovini je jako teško. Posebno zbog neuređenosti sistema, pravne nesigurnosti, nelojalne konkurencije i rada na crno koji je čak u nekim zakonima dopušten u našoj državi, koja je dodatno oslabljena pandemijom. Pri pokretanju biznisa treba imati veliku volju kao i neophodnu stručnost, a prije svega podršku šire zajednice. Općina Tomislavgrad će ove godine uz implementaciju Impakt inkubatora poslovnih ideja u suradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt iz Sarajeva pružiti podršku svim zainteresiranim na putu ka uspostavljanju i kasnije održanju poslovanja biznisa - saopšteno je na sajtu Općine.

Realizacija programa u Tomislavgradu će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje najmanje pet poslovnih subjekta u 2021. godini.

U idućih mjesec dana biće objavljen javni poziv za učešće u inkubatoru poslovnih ideja. Nakon toga grupa od maksimalno 25 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana, poslovnog modela i financijskih projekcija. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela financijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do 5.000 KM u ovoj godini.


Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo, kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji je tokom 2018. godine, 2019. i 2020. u suradnji sa 40 lokalnih zajednica u BiH realizirao Inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje preko 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, nastavlja realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta, a u suradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na web stranici Općine Tomislavgrad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.