Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.10.2020.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet poslovnih ideja u Zenici dobija novčanu i mentorsku podršku za dalji razvoj

(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica juče su u Zenici organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. Na jučerašnjem događaju, predstavljeno je 12 poslovnih ideja iz kreativne i tekstilne industrije, informacionih tehnologija, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti.

Od 12 učesnika inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje, odabrano je pet najboljih koji će imati priliku aplicirati za grant od 5.000 KM, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih poduhvata, prenio je zvanični sajt grada Zenica.

Najbolje rangirani su Lamija Beganović Uzunović - HAGI, Ena Begičević Čeliković - Dizajn studio Elosso, Zoran Šujić/Jadranka Tepić - Kashana, Emir Bektaš/Sani Brljevac - Spark Solutions, Mirela Tokalić - Kuća sladoleda ZARA.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je kako se poduzima niz mjera kako bi olakšali početnicima u osnivanju biznisa, ali i postojećim privrednicima.

- Raduje me što ispred sebe vidim mlade i kreativne ljude. Zenica se dugo vremena oslanjala na velike industrijske koncerne, Željezaru, RMK, Vatrostalnu. Nije bilo poduzetničkog duha. U Gradskoj upravi Zenice smo prije tri godine uspostavili Odsjek za lokalni ekonomski razvoj koji koordinira sa privrednicima, nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u oblasti lokalnog i ekonomskog razvoja. U velikoj mjeri smo smanjili takse - rekao je gradonačelnik.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.