Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 13.02.2020.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovativne ideje postaju biznis - Početnici u preduzetništvu uz podršku Razvojne agencije RS osvajaju tržište

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Besplatna obuka, savjeti mentora, pisanje biznis plana i povezivanje sa investitorima samo su mali dio podrške koju inovativni početnici u poslu dobijaju kroz program akcelerator koji realizuje Razvojna agencija Republike Srpske.

Ovaj program predstavlja novi oblik podrške preduzetnicima u Srpskoj, a među poslovnim idejama koje su do sada podržane prednjače one iz oblasti poljoprivrede, turizma, prehrambene industrije, prerade drveta i informacionih tehnologija.

Da je ovaj vid podrške vjetar u leđa svima koji se odvaže da svoju biznis ideju sprovedu u djelo, potvrđuju oni koji su prošli kroz akcelerator i već sada ubiru plodove svoga rada.

Prijedorčanin Zdravko Grbić došao je na ideju da proizvodi drvene edukativne igračke i nastavni materijal, a njegov biznis plan ocijenjen je kao najbolji u okviru pilot programa prije dvije godine.

- Dobili smo podršku znalaca na čijim predavanjima smo učili o poslu, kako da registrujemo biznis i što uspješnije realizujemo posao. S obzirom na to da je naš biznis plan nagrađen kao najbolji, dobili smo novčanu nagradu zahvaljujući kojoj smo kupili opremu za rad, a idućeg mjeseca otvorićemo prodavnicu u kojoj ćemo prodavati sve ono što proizvodimo - ispričao je Grbić za Glas Srpske naglasivši da je akcelerator bio vjetar u leđa njegovoj poslovnoj ideji zahvaljujući kojoj je trenutno zaposleno dvoje ljudi. Grbić naglašava da su drvene igračke i edukativni materijal koji proizvodi namijenjeni djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Da je bez podrške teško, saglasan je i Banjalučanin Gordan Ilinčić koji je pokrenuo informativni stomatološki portal Dental for you.

- Osim uobičajenih članaka o oralnoj higijeni i predstavljanju stomatoloških proizvoda, portal sadrži bazu svih stomatoloških ordinacija u BiH, dentalnih depoa, a promovišemo i dentalni turizam. Potencijalnim pacijentima nudimo mogućnost da sami sebi "skroje" dentalnu ponudu tako što će izabrati grad, ordinaciju, smještajne kapacitete i znamenitosti koje žele obići u tom gradu - pojasnio je Ilinčić čija je ideja takođe nagrađena u prvom ciklusu akceleratora.

Direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić kaže za Glas Srpske da je ova agencija raspisala javni poziv za učešće u novom ciklusu akcelerator programa koji je namijenjen početnicima u poslu sa inovativnim idejama sa područja Istočnog Sarajeva.

- Poziv će biti otvoren do 10. marta 2020. godine, a program će biti sprovođen tokom marta, aprila i maja u Palama. Program se realizuje u tri faze: predakceleracije, akceleracije i programa rasta, putem kojih se obezbjeđuje kontinuirana podrška početnicima u poslovanju s ciljem realizacije njihove poslovne ideje - pojasnio je Đukić i dodao da je nakon ovog planiran i novi ciklus u Ugljeviku.

Rezultati

Marinko Đukić je kazao da je akcelerator razvijen u okviru međunarodnog projekta u kojem je učestvovala Razvojna agencija RS, a kroz koji su sprovedena dva pilot programa, u Banjaluci i Prijedoru.

- Kroz te pilot programe prošlo je 19 timova i pojedinaca, dvije poslovne ideje smo novčano nagradili, a pet ideja dobilo je podršku u okviru inkubatora i kovorking prostora. Prošle godine smo realizovali akcelerator u Bileći u saradnji sa opštinom Bileća i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja - rekao je Đukić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.