NavMenu

Kakanj, Konjic i Jablanica najavljuju podršku startapima iz sektora ranjivih kategorija

Izvor: eKapija Utorak, 28.01.2020. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: kakanj.gov.ba)
U Općini Kakanj potpisan je Protokol o međuopćinskoj saradnji u oblasti poduzetništva između tri partnerske općine. Protokol su potpisali načelnik Kakanja Aldin Šljivo, načelnik Konjica Emir Bubalo i načelnik Jablanice Salem Dedić.

Općine Kakanj, Konjic i Jablanica zajedno učestvuju u projektu pod nazivom Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške startapima koji se finansira iz fondova Evropske unije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.393 EUR.

Projekat će pružiti direktnu podršku za 130 pripadnika ranjivih kategorija, od koji je 70 nezaposlenih žena, 15 osoba s invaliditetom, 10 pripadnika nacionalnih manjina i 35 osoba starijih od 50 godina. Krajnji korisnici će dobiti mogućnost za jačanje poduzetničkog duha za 130 osoba (individualni rad i razvoj ideje i kreativnosti), 100 osoba će proći obuku, najmanje 20 će biti podržano da osnuje nove biznise u agroruralnom i turističkom sektoru, a dobit će i mentorsku i stručnu podršku u prvoj godini rada.

Osim ovih krajnjih korisnika, procjena je da će još 150 osoba koje ne pripadaju ranjivim kategorijama biti korisnici sveobuhvatnog sistema podrške tokom trajanja projekta u tri općine. Naime, pomenute općine i same izdvajaju finansije u svrhu podrške biznisima, pa će objedinjena sredstva biti dio sveobuhtavtnog sistema podrške, a ukupan broj krajnjih korisnika u 3 općine za vrijeme trajanja projekta će biti 280.


Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške startapima u partnerstvu implementiraju Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin iz Mostara i Jablanit iz Jablanice.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za zapošljavanje kreiranih u okviru projekta EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, kojeg finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR, saopćeno je na sajtu Općine Kakanj.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.