NavMenu

Pet najpogodnijih zemalja u Evropi za pokretanje vlastitog startapa

Izvor: Klix Ponedjeljak, 11.11.2019. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)Ilustracija
Koje zemlje u Evropi su najbolje za pokretanje startapa? Na ovo pitanje nije tako lako odgovoriti kao što možda mislite, jer za odabir prave lokacije treba uzeti u obzir nekoliko različitih faktora.

Ekonomski stručnjaci raspravljali su o ovoj temi i napravili listu pet najprivlačnijih evropskih zemalja za pokretanje startap projekata.

One su rangirane kroz kombinaciju poticaja koje nude, koliko je plodno tlo za pokretanje posla, sposobnost tih zemalja da podrže startape od početnog stadija sve do internacionalizacije, mogućnost dobijanja radne vize zajedno s kvalitetom infrastrukture.

Velika Britanija

London je već dugo smatran epicentrom svijeta kada je riječ o pokretanju biznisa. Međutim, ovisno o sektoru, vaš startup mogao bi se nalaziti i u drugim britanskim gradovima poput Manchestera, Birminghama ili čak Edinburgha, koji su ujedno i povoljnije opcije kada govorimo o uredskim prostorima i zapošljavanju.

Razlika u uspostavljanju posla u Londonu je ta što ćete od prvog dana imati više pristupa "rizičnim" kapitalistima nego u bilo kojem drugom gradu u Evropi, a samim tim ste bliži novcu.

Njemačka

Berlin je glavni grad kada govorimo o startap životu u Njemačkoj. Ne samo da ćete naći visokoobrazovanu i multinacionalnu radnu snagu, čiji je drugi jezik engleski, već ćete naći i vrhunsku infrastrukturu (transport, internet, telekomunikacije, socijalne usluge) u kombinaciji s poticajima lokalne uprave za pokretanje posla.

S druge strane, pretpostavlja se da će nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju, Njemačka porasti u očima brojnih biznismena. Neke njemačke organizacije pokušavaju to iskoristiti oglašavanjem u Velikoj Britaniji o njemačkoj infrastrukturi.

Estonija

Slučaj Estonije razlikuje se od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. Ova relativno mala država ima snažan obrazovni sistem, visok stepen digitalizacije te jednostavnost u pribavljanju radne i poduzetničke vize.

S jednom od najviših stopa startapa po stanovniku i ekonomski aktivnim stanovništvom orijentiranim prema poduzetništvu, Estonija je iznjedrila svjetske kompanije poput Taxifyja, Skypea i Pipedrivea.

Švedska

Švedska je proizvela nekoliko vrlo uspješnih startap kompanija posljednjih godina i zemlja je izvoznik sjajnih izuma i naprednih tehnologija.

Naprimjer Klarna, švedska kompanija za finansije, postala je jedna od najvećih svjetskih fintehničkih kompanija koja je samo prošli mjesec ostvarila zaradu od 460 miliona dolara i dostigla ukupnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara.

Finska

Finska je toliko otvorena za startape da tamošnja vlada izdvaja sredstva za grantove i kredite za podršku ovoj vrsti projekata, posebno kada izađu iz inkubatora na univerzitetima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.