Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.07.2019.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo privrede KS i UNDP finansira mlade za pokretanje startap firmi

Illustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Protokol o saradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa "Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startap kompanija na području Kantona Sarajevo" potpisan je u srijedu, 3. jula, u Sarajevu, saopšteno je iz Vlade KS.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 KM a, UNDP 150.000 KM.

Kako do edukacije i novca, mladi će moći saznati kada bude objavljen javni poziv na stranici Ministarstva privrede KS.

Ministar privrede KS Haris Bašić naglašava da su mladi u BiH, pa i sarajevskom kantonu pri izboru posla u većini okrenuti javnom sektoru, a on nije pokretač razvoja društva.

- Realni sektor je taj koji razvija društvo i donosi nove ideje. Želimo buditi preduzetnički duh kod mladih, ali ne deklarativno nego kroz sistemsku podršku. Kratkoročni cilj je osnivanje do 50 firmi mladih u Kantonu Sarajevu, što je svakako posebna vrijednost s obzirom da je riječ o samozapošljavanju i ogromnom potencijalu za daljnji razvoj - kazao je Bašić.

Osim edukacije i pomoći u izradi biznis-planova, mladi će dobiti 15.000 KM direktne pomoći za pokrivanje prvih ulaganja i troškova započetog biznisa.

Također, Služba za zapošljavanje KS spremna je učestvovati i svim mladim ljudima koji prođu ovaj program i čije biznis ideje budu podržane, pokrivati dio troškova plate i doprinosa u iznosu od 600 KM mjesečno, na period od godinu dana – odnosno 7.200 KM godišnje.

Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH je rekao da se mnogo priča o problematici mladih u našoj zemlji i želji da ostanu ali malo je konkretne pomioći.

- Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo, kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su brzorastući - kaže Arifagić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.