NavMenu

Podrška startapima u RS - Kompanija m:tel planira otvaranje digitalne fabrike

Izvor: eKapija Srijeda, 24.04.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori imamo digitalnu fabriku gdje sufinansiramo i dajemo podršku startap kompanijama, to radimo i u Telekomu Srbija, a sada to hoćemo da proširimo i na Republiku Srpsku, rekao je izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel Miodrag Vojinović, prenosi zvanični sajt Opštine Sokolac.

Vojinović je govorio na centralnom panelu Jahorina ekonomskog foruma pod nazivom "Кako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija",

On je istakao da m:tel dosta ulaže u inovacije i obrazovanje radnika kako bi razvili sopstvene kadrove.

- Imamo više od 300 inženjera, ali je prvenstveno neophodno obezbijediti infrastrukturu. Kompanija m:tel je prije tri godine donijela strategiju da gradi samo optičke pristupne mreže i danas imamo više od 50.000 domaćinstava do kojih je dovedena optika i više od 20.000 priključenih. To je bolji rezultat nego u Srbiji, iako digitalizacija kasni u odnosu na Srbiju - rekao je Vojinović.

Dodao je da je BiH nažalost veoma kompleksna i da kompanija m:tel ima dosta problema zbog toga, te da je 4G mreža uvedena tek prošle sedmice zbog administrativnih procedura u dobijanju licenci.


- Na to zajedno treba da utičemo. Danas smo imali demonstraciju 5G mreže i imaćemo u narednom periodu testne faze. To moramo obezbijediti da bi imali inovacije - kazao je Vojinović.

Dodao je da bi se došlo do inovacije, neophodna je infrastruktura, a zatim idu aplikativne i tehnološke nadogradnje.

Što se tiče digitalne fabrike u RS, on je dodao da je to jedna od ideja kako bi stvorili okruženje koje dozvoljava razvoj inovacija, da ljudi imaju raspoložive tehnologije da bi mogli da rade.

Podsjetio je da m:tel investira jako mnogo u RS, od 75 do 100 mil КM godišnje, te da će pokušati da to održe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.