Izvor: Capital | Utorak, 04.12.2018.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova prilika za mlade sa poslovnom idejom - RS uskoro raspisuje poziv za projekat "Start up Srpska"

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Dobre vijesti stižu za mlade sa dobrom poslovnom idejom. Uskoro počinje realizacija projekta "Start up Srpska", za koji se mogu prijaviti mladi do 35 godina koji žele da pokrenu biznis.

Javni poziv biće raspisan tokom ove sedmice sa jasnim uslovima koji moraju biti ispunjeni. Budući preduzetnik dio novca dobiće kroz projekat, a dio mora da obezbijedi sam.

Zavod za zapošljavanje RS će naredne tri godine pratiti razvoj biznisa kako bi se izbjegle manipulacije.

- Program je zamišljen kao zajedničko ulaganje Zavoda i aplikanata, on će morati da ima određena sredstva u visini trećine vrijednosti koje mi dajemo. Postoje jasne procedure gdje mi štitimo novac, takođe postoje mjenice i garancije za uspješnu realizaciju programa - kazao je Miroslav Vujčić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Ovaj projekat razlikuje se od drugih po tome što prednost daje mladim ljudima, kazala je predsjednik Srpske Željka Cvijanović. Uz druge projekte iz Akcionog plana za zapošljavanje doprinijeće, kaže, porastu broja zaposlenih.

Za "Start up Srpska" izdvojeno je 2 mil KM. Pola novca je donacija Vlade Srbije, a ostatak je obezbijedio Zavod za zapošljavanje. Zainteresovani će moći konkurisati za različite iznose.

- Ti iznosi se kreću zavisno od djelatnosti posla kojim će se baviti i koji će pokrenuti. Kreće se u iznosu od 20.000 do 50.000 KM, i opšti stav je da koliko imate adekvatan plan i znate šta hoćete da radite, s tim novcem možete da imate jedan solidan početak poslovanja - kazala je Cvijanović.

"Start up Srpska" je sedmi projekat Zavoda za zapošljavanje koji će biti realizovan u 2018. godini. Za podsticaje za zapošljavanje tokom godine uloženo je 19 mil KM i na taj način do sada je zaposleno 4.300 ljudi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.