Izvor: biznis.ba | Utorak, 07.08.2018.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Zenica podržao otvaranje 18 startap preduzeća

Ilustracija (Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)
Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao je u utorak (7. avgust 2018. godine) 18 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 KM, kojima Gradska uprava podstiče samozapošljavanje i zapošljavanje kroz razvoj startap projekata.

Za otvaranje obrta, te zapošljavanje minimalno jednog zaposlenika, uključujući i vlasnika obrta, poticaj iznosi do 3.000 KM, a za društva sa ograničenom odgovornošću, uz minimalno dva zaposlenika, poticaj iznosi do 5.000 KM. Prednost su imale osobe do 32 godine starosti te koje su bile na birou, ali nije bio i uvjet.

- Od prvog dana želja mi je bila da probudim mladost u Zenici. Privatni biznis je nešto čemu se opredjelila BiH. Do sada se to "stidljivo" sprovodilo u Zenici - kazao je Kasumović, koji je dodao kako je već na startu ovim projektom posao dobila 21 osoba.

On je dodao i kako su svjesni da neće svi uspjeti, ali i da je uvjeren kako će se dobri projekti uspjeti održati se na tržištu.

- Otvaranjem poslovno-industrijskih zona Zenica Sjever i Zenica Jug stvorit će se uslovi za brži razvoj privatnog biznisa – najavio je Kasumović.

Direktorica i vlasnica računovodstvenog servisa Bankonto Nataša zahvalila se Gradskoj upravi što su im omogućili da se ohrabre na pokretanje vlastitog biznisa.

– Moj je plan da uskoro i zaposlim još jednu ili dvije osobe. U zavisnosti kako će se razvijati biznis – najavila je Hodžić.

Ovo je treći ovogodišnji poticajni program za razvoj privatnog biznisa u Zenici. U prethodna dva utrošeno je 240.000 KM, od čega 40.000 KM za razvoj ženskog biznisa, te 200.000 KM za poticaj dodatnog zapošljavanja i razvoja postojećih malih i srednjih preduzeća.

U prethodna dva projekta zaposleno su 24 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.