Izvor: Beta | Petak, 22.06.2018.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Softver Daktilograf automatski pretvara južnoslovenske govore u tekst - Završna verzija proizvoda do kraja 2018.

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Softver Daktilograf, koji u realnom vremenu automatski pretvara govor na južnoslovenskim jezicima u tekst, predstavljen je u srijedu 20. juna u ICT Hub-u u Beogradu.

Program startapa Daktilograf, koji je u fazi funkcionalnog prototipa, na demonstraciji je pokazao da može automatski da transkribuje govor u srpskoj, hrvatskoj, bosanskoj i crnogorskoj varijanti jezika.

Razvojni direktor startapa Daktilograf, Mirsad Hadžalić, ocijenio je da je glavna prednost programa što nije oslonjen na sistem riječnika, odnosno nije ograničen na broj riječi koji prepoznaje ili pojedinačan jezik, već posmatra reči kao zvučne signale, rastavlja ih, prepoznaje i pretvara u pisani tekst.

- Kucanje teksta zahtijeva vrijeme i novac, a predstavlja dosadan posao koji nas odvaja od kreativnih zadataka. Naš softver će omogućiti novinarima da na terenu, u realnom vremenu, šalju transkripte govora - kazao je Hadžalić.

Dodaje se da je taj softver namijenjen prije svega medijima, a da će imati primjenu i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave i svim ostalim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

- Planiramo razvoj dodatnih aplikacija, a završenu verziju proizvoda očekujemo do kraja godine - dodao je Hadžalić.

Sedište Daktilografa biće u Beogradu, a prvobitne investicije, po Hadžaliću, očekuju ubrzo, dok su već potpisali predugovore o korišćenju radne verzije softvera sa podgoričkim Vijestima i sa crnogorskim Centrom za stručno obrazovanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.