NavMenu

Softver Daktilograf automatski pretvara južnoslovenske govore u tekst - Završna verzija proizvoda do kraja 2018.

Izvor: Beta Petak, 22.06.2018. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Softver Daktilograf, koji u realnom vremenu automatski pretvara govor na južnoslovenskim jezicima u tekst, predstavljen je u srijedu 20. juna u ICT Hub-u u Beogradu.

Program startapa Daktilograf, koji je u fazi funkcionalnog prototipa, na demonstraciji je pokazao da može automatski da transkribuje govor u srpskoj, hrvatskoj, bosanskoj i crnogorskoj varijanti jezika.

Razvojni direktor startapa Daktilograf, Mirsad Hadžalić, ocijenio je da je glavna prednost programa što nije oslonjen na sistem riječnika, odnosno nije ograničen na broj riječi koji prepoznaje ili pojedinačan jezik, već posmatra reči kao zvučne signale, rastavlja ih, prepoznaje i pretvara u pisani tekst.

- Kucanje teksta zahtijeva vrijeme i novac, a predstavlja dosadan posao koji nas odvaja od kreativnih zadataka. Naš softver će omogućiti novinarima da na terenu, u realnom vremenu, šalju transkripte govora - kazao je Hadžalić.

Dodaje se da je taj softver namijenjen prije svega medijima, a da će imati primjenu i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave i svim ostalim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

- Planiramo razvoj dodatnih aplikacija, a završenu verziju proizvoda očekujemo do kraja godine - dodao je Hadžalić.

Sedište Daktilografa biće u Beogradu, a prvobitne investicije, po Hadžaliću, očekuju ubrzo, dok su već potpisali predugovore o korišćenju radne verzije softvera sa podgoričkim Vijestima i sa crnogorskim Centrom za stručno obrazovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.