Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.03.2018.| 15:33

Podrška za startape iz BiH - Kompanija dm razvila platformu za uključivanje domaćih proizvođača

U cilju podrške domaćoj proizvodnji i konkurentnosti domaćih proizvoda na tržištu BiH, kompanija dm pokrenula je društvo odgovornu inicijativu Startajmo ZAJEDNO, koja proizvođačima pruža mogućnost da razviju svoj proizvod i plasiraju ga na tržište kroz lanac dm prodavnica.

Na pres konferenciji u Sarajevu rečeno je da je udio domaćih proizvoda u asortimanu dm prodavnica trenutno 3%, a cilj je podići ga na 3,5% u ovoj godini. Udio domaćih brendova u ukupnom prometu dm-a je 4,77%, a cilj je da skoči na 5,2% u 2019.

Ovi ciljevi nastojaće se ostvariti kroz pomenutu inicijativu podrškom proizvođačima iz BiH koji se bave proizvodnjom hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića i čajeva, te proizvoda za njegu tijela, lica i kose, a koji, kao pravno lice na teritoriji BiH nisu registrovani duže od tri godine.

Oni će moći da se prijave na dm platformu ZAJEDNO i ukoliko budu odabrani, u saradnji dm-a sa Fondacijom Mozaik dobiće nužnu pomoć u vidu savjetovanja i mentoringa te priprema i plasmana proizvoda na tržište.

Jedan od osnovnih kriterijum za odabir jeste da proizvodi koje proizvođači prijavljuju sadrže najmanje 42% udjela sirovine porijeklom iz BiH te da nisu uvršteni u ponudu nijednog trgovačkog lanca u BiH. Poželjno je da budu ekološki prihvatljivi, te da ne utiču negativno na zdravlje čovjeka ili na okolinu prilikom procesa proizvodnje.

Prijave će biti otvorene do 6. maja 2018. godine, nakon čega slijedi provjera i selekcija u uži izbor, a finalno proglašenje odabranih proizvoda planirano je 5. jula 2018. godine, prenosi Indikator.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.