Izvor: eKapija | Utorak, 13.03.2018.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pet novih startapa u inkubatoru Fondacije Mozaik

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Na manifestaciji "Demo Day 1" 20 mladih ljudi iz 11 gradova BiH predstavili su svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik. To je bila prilika za 10 timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti, saopštio je BHRT.

Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije, utjecaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen finansijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.

Tokom "Demo Dana" žiri je izabrao pet timova koji su uspjeli dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM. To su Lahor – Mostar, PetWet – Novi Grad/Banjaluka, Dekorativni jastuci – Breza, Vilenski čaj – Kotor Varoš, te Nanine zdrave slastice – Mostar.

Timovi će koristiti novac za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Osim podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, finansija i pravnih pitanja.

Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak – "Demo Day 2", koji će u aprilu 2018. dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju firme i izlazak na tržište BiH, saopćeno je iz Fondacije Mozaik, prenosi BHRT.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.