Izvor: eKapija | Srijeda, 03.01.2018.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savremen plasman pčelinjih proizvoda - Sarajlija Emir Memišević u trci za najbolji evropski startap iz poljoprivrede


(Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)
Emir Memišević iz Sarajeva bori se da uđe među deset najboljih startapa iz oblasti poljoprivrede u Evropi sa ponudom prodaje meda i drugih pčelinjih proizvoda na potpuno drugačiji način u odnosu na ono što se danas može vidjeti. Kampanja na stranici Katanareward.opencircleproject.com, koju finansira EU, traje do 31. decembra 2017. godine, a projekt mladog Sarajlije neprestano se smjenjuje između prvog i drugog mjesta.

- Pčelinje proizvode sada možete kupiti na pijaci, ili marketima i to je roba koja se često krivotvori. Moj cilj je pčelinje proizvode ponuditi na internet platformi Medobar.com. Uz svaki pčelinji proizvod stajat će deklaracija o porijeklu tog proizvoda, njegovom sastavu kao i neke druge karakteristike, kao dokaz o visokoj kvaliteti proizvoda - kaže Memišević za agenciju Patria, prenosi Tip.ba.

Ovaj mladi čovjek spaja informatiku i pčelarstvo. Osim savremenog plasmana pčelinjih proizvoda za šta bi uskoro mogao dobiti nagradu Evropske unije, radi i na razvoju informacionog sistema za praćenje rada pčelinjih kolonija, što će mu olakšati upravljanje pčelinjakom.

- Moj cilj je razviti sistem koji će mi omogućiti da dobijem podatke o stanju pčelinje zajednice i podatke o proizvodnji, a da pri tome ne moram vršiti "ručni" pregled košnica - kaže Memišević i dodaje da je to moguće.

Ističe da uporedo radi i na razvoju nekih drugih softvera, poput softvera koji će mu pomoći kod određivanja čistoće rase pčela, što su američki eksperti iz te oblasti već pozdravili kao veliki projekt.

(Foto: kosolovskyy/shutterstock.com)
Kada je imao 26 godina, Memišević je shvatio je da će njegovo dosadašnje iskustvo i znanje iz oblasti programiranja izgubiti na vrijednosti jer dolaze mladi koji brže napreduju. Već tada je iza sebe imao šest pčelarskih sezona. Odlučio je kombinirati informatiku i pčelarstvo. Podršku je dobio i od njegovog profesor iz srednje škole Amira Mulalića.

- Moj posao je pčelarstvo, tačnije proizvodnja matične mliječi, a preokupacija da svoje znanje iz oblasti informatike stavim u funkciju pčelarstva, tako što ću razviti najmoderniji pčelinjak na svijetu. Za ovaj dio opet postoji glavni i odgovorni "krivac", a to je moj prijatelj Ceco Gaković, koji me je podučio mnogim poslovnim vještinama i pomogao mi da jasno vidim svoj cilj - kaže Memišević.

U njegovim inovacijama podržao ga je i bivši švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Morin Kormak, kao i Benjamin Torić, direktor USAID (SIDA) FARMA projekta.

- Ove godine sam na poziv Ambasade SAD-a u BiH bio na studijskom putovanju Sjedinjenim Američkim Državama, kada sam primljen u International Exchange Alumni zajednicu, što pruža velike mogućnosti za buduće projekte - kaže Memišević.

Mlade i poduzetne ljude uputio je na web stranicu www.gistnetwork.org, gdje do 12. januara također mogu prijaviti svoje kreativne startap ideje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.