Izvor: eKapija | Utorak, 19.12.2017.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zagrebačka pivara Medvedgrad crowdfunding kampanjom prikupila više od milion evra

Ilustracija (Foto: Ramon L. Farinos/shutterstock.com)
Poznata zagrebačka pivara Medvedgrad prikupila je crowdfunding kampanjom na platformi Funderbeam SEE više od milion evra za desetak dana. Kako prenosi portal Index, ova pivara novac za proširenje proizvodnje potražila je na platformi iza koje stoje Zagrebačka berza i estonski Funderbeam.

Funderbeam je prva globalna platforma za finansiranje malih i srednjih preduzeća i startapova koja omogućava i trgovanje njihovim udjelima. Funderbeam South-East Europe krenuo je da radi 2016. godine, a osnovali su ga Zagrebačka berza i Funderbeam Ventures.

Funderbeam za potrebe finansiranja investiranja formira tzv. SPV (Special Purpose Vehicle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog suvlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagača. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera.

Pivara Medvedgrad novac je prikupila od 292 ulagača iz čak 26 zemalja.

Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog investitora u Medvedgrad iznosilo je 250 EUR, a investicije su pristigle iz Belgije, Njemačke, Italije, Danske, Velike Britanije, Estonije, ali i iz udaljenijih zemalja poput Japana, Koreje i Brazila.

- Svi ulagači ulažu u tu kompaniju u Estoniji, a ona će biti suvlasnik 15% Medvedgrada - kaže Ivan Nauković, jedan od sinova osnivača pivare.

On navodi da je dividenda 6-13% od uloženog ili 25% od dobiti, u zavisnosti koji iznos je veći.

- S malo većom dividendom smo "kupili" opciju da u bilo kom trenutku u sljedećih pet godina mi otkupimo taj udio po cijeni od 150% uloženog".

O tome šta je zapravo crowdfunding i o mogućnostima ovakvog vida prikupljanja novca u BiH čitajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.