Izvor: eKapija | Utorak, 29.08.2017.| 09:04

RARS nagradio tri najbolje poslovne ideje mladih

Republička agencija za razvoj malih i srednih preduzeća proglasila je tri najbolja poslovna plana u okviru radionice "Testiranje poslovne ideje preduzetnika i izrada poslovnog plana".

Radionicu je održana u okviru Evropske mreže predzetništva, a bila je namijenjena mladima. Tri najbolja plana nagrađena su sa 1.500 KM, 1.000 KM i 500 KM, saopšteno je iz te agencije.

- Nakon radionice, kojoj je prisustvovalo 20 kandidata, dali smo im rok od mjesec da naprave vlastite verzije poslovnog plana. Stručna komisija je ocijenila te poslovne planove i donijela odluku da je najbolji poslovni plan "Podizanje plantaže ljeske" Rajka Kecmana, na drugom mjestu je Tatjana Kuruzović sa "invest KU farm" i na trećem mjestu Jelica Rastoka sa poslovnim planom "zdrUŽINA" – rekao je Bojan Ćudić, rukovodilac odjeljenja Evropske mreže preduzetništva.

Dodaje da je Agencija vrlo zadovoljna provedenom obukom i najavljuje organizovanje novih radionica namijenjenih mladima i ženama preduzetnicama.

- U narednom periodu više pažnje posvetićemo realizaciji samih ideja tako da će Agencija pratiti preduzetnike u implementaciji i pružati im odgovarajuću podršku – istakao je Ćudić.

Daljoj podršci u realizaciji svoje poslovne ideje nada se i prvonagrađeni Rajko Kecman, apsolvent na Šumarskom fakultetu u Banjaluci.

- Moj biznis plan odnosi se na podizanje plantaža ljeske. Odlučio sam se za tu ideju zato što se zapadni dio Bosne i Krajina sve manje bave uzgojem lješnika, a region uvozi velike količine. Čak 90% uvoza lješnika dolazi iz Turske i drugih zemalja kao što je Italija. Ideju planiram da sprovedem u skorije vrijeme, dok završim fakultet, najvjerovatnije dok obezbijedim neka sigurnija sredstva i nadam se da će mi Agencija pomoći u tome – kaže Rajko.

Porodično imanje za biznis namjerava iskoristiti Tatjana Kuruzović, apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Vjeruje da bi to u budućnosti moglo biti samoodrživo.

- Moj poslovni plan podrazumijeva uzgoj tovnih goveda. S obzirom da nemamo dovoljno svojih sredstava mi bismo početni kapital – i u tome je zapravo poslovna ideja, prikupljali od korisnika. Svako bi uplaćivao iznos za nabavku jednog grla i nakon 6 mjeseci ili godinu dana, dobijao bi uloženi dio, a zatim i prinos na uložena sredstva – pojasnila je Tatjana.

Jelica Rastoka, student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci želi osnovati preduzeće iz oblasti zdrave hrane i uvezati ga sa školama, vrtićima i drugim ustanovama gdje borave djeca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.