Izvor: Indikator | Petak, 04.08.2017.| 15:01

Startapi iz BiH među stotinama prijavljenih za Elevator Lab - Raiffeisen Bank International u septembru bira pet najboljih

(Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Trideset i prvi juli označio je kraj faze apliciranja za Elevator Lab, finansijsko-tehnološki akcelerator program Raiffeisen Bank International.

Johann Strobl, generalni direktor RBI, zvanično je predstavio program 1. juna, u okviru festivala tehnologije i inovatora Pioneers’17, a objavilo ga je 14 mrežnih banaka RBI u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Ukupno 336 finansijsko-tehnoloških startap firmi iskoristilo je priliku za potencijalno uspostavljanje dugoročne saradnje sa RBI grupacijom i njenih 16,6 miliona klijenata u Austriji i regionu SIE. Austrijska finansijsko-tehnološka društva su podnijela 13,4% svih zahtjeva, društva iz regiona SIE 27,1%, pri čemu komparativno veliki broj zahtjeva potiče iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije i Slovačke, a što odražava razvijenost finansijsko-tehnoloških zajednica u ovim zemljama.

Preostale zahtjeve uglavnom su podnijela finansijsko-tehnološka društva iz Zapadne Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, što potvrđuje značajno međunarodno interesovanje za Elevator Lab. Većina podnesaka odnosila se na usluge platnog prometa i transakcije te na segmente investiranja i trgovanja, SME bankarstvo, analitiku velikog obima podataka, RegTech i filijale budućnosti.

- Drago nam je što je faza apliciranja za Elevator Lab tako uspješno završena te što smo dobili aplikacije sa 14 tržišta u SIE na kojima poslujemo. Veliki broj i ukupan kvalitet zahtjeva premašio je naša očekivanja. Do kraja augusta ćemo intenzivno pregledati dokumente kako bismo odabrali 30 startap firmi koje će dobiti priliku da izuzetno stručnoj komisiji prezentiraju svoje koncepte - pojasnio je Michael Hoellerer, opunomoćenik RBI, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.

Izbor pet startap firmi, koje će na kraju učestvovati u akcelerator programu, će biti obavljen sredinom septembra u Beču.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.