NavMenu

Sarajevska berza vrijednosnih papira mijenja naziv? - Uskoro izrada platforme za startap kompanije

Izvor: Klix Srijeda, 26.04.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Sarajevska berza vrijednosnih papira nedavno je obilježila 15. godišnjicu rada, što je bio povod za razgovor sa direktorom Tarikom Kurbegovićem koji svoju funkciju obavlja u drugom petogodišnjem mandatu. Prvo što je Kurbegović u razgovoru za Klix.ba otkrio jeste mogućnost promjene odnosno pojednostavljenja imena berze.

- Mi smo htjeli promijeniti naziv jer nas vrijednosni papiri ograničavaju. Sutra, ako dođe do potrebe osnivanja berze roba ili ostalih proizvoda, onda nas naziv ograničava jer imamo mogućnost širenja baze. Tako da bismo ga mogli promijeniti, odnosno ukloniti dio "vrijednosni papiri" i da budemo "Sarajevska berza" - rekao je Kurbegović.

Reputacija, uspjeh i investitori

- Ono što može biti pokazatelj razvoja jeste regija - ne zaostajemo za drugim berzama. Po prometu smo konstanto na drugom ili trećem mjestu, a 2015. smo bili prvi! Prošle godine smo bili drugi po prometu, a Zagrebačka berza je uvijek najjača. Ako uzmete da sve države sada imaju po jednu berzu, a jedino mi imamo dvije, i kada zbrojite promete SASE i Banjalučke berze - BiH je u dosta godina najjača po prometu, i to je najbolji parametar - rekao je sagovornik Klixa.

Kada je u pitanju značajniji razvoj, problem je, kaže Kurbegović, što veliki investitori ne vole male berze. Njih je strah likvidnosti i oni žale da znaju da se mogu povući kada god požele. Također, veliki investitori ne vole da rasparčavaju svoje investicije i pitanje je da li mala berza može primiti jednu ogromnu investiciju.

- Ukratko, sve i da oni hoće, šta bi on to kupio? Likvidnost je najbitnija za berze i tu dolazi do pat pozicije. Investitori čekaju da berza poveća svoju likvidnost kako bi oni došli i povećali svoju, a ovdje neki čekaju investitore da im je povećaju - objašnjava direktor SASE.

Pomoć startap firmama

Bez obzira na to, SASE se kontinuirano razvija. U maju se planira rad na transferu istanbulske platforme "private marketa" koji je posvećen startap kompanijama, odnosno njihovim idejama.

- Mi bismo prikupljali podatke i omogućili reklamu kompaniji koja ima ideju, a nema novac, kako bi našla svog "angel investitora" iz dijaspore koji ima viška kapitala, a nema ideju. Nešto slično postoji i u Zagrebu, a mi sada radimo na transferu tehnologije kako bi to imali i u BiH - rekao je direktor SASE ne precizirajući kada bi platforma mogla postati zvanično dostupna.

Manjak interesa države

Sagovornik Klixa je naglasio da je kamen spoticanja u poboljšanju rada SASE često inertnost državnih institucija, odnosno zakonodavaca.

(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
- Kad govorimo o tržištu kapitala, govorimo o ekonomiji, kada govorimo o modelima funkcionisanja tržišta kapitala onda govorimo o informacionim tehnologijama jer smo mi elektronska platforma preko koje ide spajanje ponude i potražnje. Ali u biti – naša osnova je pravni okvir! Bez obzira što imamo ideje i inovacije, mi ništa ne možemo uraditi ako to nije definisano zakonom i podzakonskim aktima. Prema tome, naš razvoj zavisi od toga koliko nas država može pratiti. Mi bismo voljeli da država prepozna interes tržišta kapitala. Berza je mala institucija sa 11 uposlenih i na svojim plećima ne može nositi razvoj tržišta kapitala. To mora biti sinergija registra vrijednosih papira, komisije za vrijednosne papire i na kraju države koja mora biti otvorena. Ona mora samo izglasati ono što mi osmislimo - kaže sagovornik Klixa.

Kurbegović je iznio jedan od primjera gdje se očekivalo da država pruži svoju podršku. Riječ je o poboljšanju uvezivanja sa istanbulskom berzom sa kojom SASE ima odličnu saradnju.

- Pokušali smo da još bolje uvežemo Sarajevsku i Istanbulsku berzu kako bi vi direktno iz Sarajeva mogli trgovati na Istanbulskoj berzi. Vi to možete i danas, ali morate tražiti brokera - rekao je direktor SASE naglašavajući da je za još direkrnije trgovanje potrebno uvezivanje registara, ali da za to već dvije godine čekaju zakonsku osnovu.


Trend uvezivanja berzi

- Baltičke zemlje su se uvezale na jednu platformu, zemlje Južne Amerike su uvezane, zemlje jugoistočne Azije su povezane na jedinstvenu platformu. One s tim pokušavaju dobiti globalnu dimenziju, da budu prepoznate i da se na taj način predstave svijetu.

Upravo sada je takav trend i na Balkanu, to jest uvezivanje berzi pod pokroviteljstvom EBRD-a. Osnovana je posebna firma SEE Link sa sjedištem u Skoplju, sve berze su potpisale pristupni ugovor i svi ćemo se u skoroj budućnosti konektovati u 'trade' fazi. Ali, morat ćemo se i ovdje povezati kroz registre jer nije dovoljno uraditi transakciju - mora doći do prenosa novca i to se mora evidentirati. U narednih godinu dana kompletan Balkan će biti povezan na jednu platformu gdje ćemo u perspektivi izaći u svijet kao jedno tržište - rekao je Kurbegović.

Kako objašnjava sagovornik Klixa, da bi se izbjegla politička pitanja berze se povezuju na jedinstvenu platfpormu gdje svaka zadržava svoj identitet.

Izostanak masovnog ulaganja

Vrijednosne papire, odnosno trezorske zapise, kupuju uglavnom banke sa relativno malim povratom. S druge strane, građani s obveznicama već trguju i svi imaju priliku da učestvuju. Iako nikome ništa nije uskraćeno iz perspektive mogućnosti, u BiH nema velikih projekta sa povratom.

- Kultura tržišta kapitala nije još uvijek nešto s čim se naš čovjek "rađa". Primjer: u bankama građani BiH čuvaju 10 mlrd KM, bankarski sektor je prelikvidan i kamate su male i iznos od 2% je već "dobar" oročeni iznos. Vi imate naše kompanije koje daju dividendu, jedan BH Telecom ima povrat od 8 do 9% na godišnjem nivou. Šta je razlog da vi kada imate bolju investiciju svoja sredstva ipak držite u bankama i imate manju dobit? To je strah, nesigurnost, prošla iskustva i stav "neka tu novca" - kaže čelnik SASE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.