Izvor: Indikator | Nedjelja, 30.10.2016.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD podržava razvoj startapa u BiH - Saradnja sa Networksom za program mentorstva, logističke i finansijske pomoći

(Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Drugi ciklus Networks Startup Acceleratora, programa mentorstva, logističke i finansijske pomoći mladim poduzetnicima i poduzetnicama iz cijele BiH, počeo je u petak, 28. oktobra, kada je i ozvaničena saradnja između poduzetničkog i inovacijskog centra Networks i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Već smo dobili oko 200 prijava i očekujemo da ih u narednom periodu dobijemo makar još toliko. Stoga pozivam sve mlade ljude koji imaju ideju da se prijave jer nijedna biznis-ideja nije neostvariva. U prvom ciklusu oko 150 mladih je prošlo program akceleracije i preakceleracije, od čega je izabrano 100 ideja, od kojih je 18 najuspješnijih timova uspjelo plasirati svoje ideje nekima od najvećih svjetskih investitora - kazala je direktorica Networksa Bojana Škrobić-Omerović.

Networks Startup Accelerator novi je koncept razvoja ideja i predstavlja višemjesečni inkubator program posebno kreiran za startape koji dolaze iz svih sektora uz potpunu mentorsku, logističku i finansijsku pomoć.

Drugi ciklus ovog programa podržan je od Evropske banke za obnovu i razvoj i u narednih nekoliko mjeseci pomoći će mladim poduzetnicima da svoje ideje pretvore u konkretne biznis-modele, a startap idejama da što brže pređu iz prototipa na tržište kroz program posebno kreiran za njih, bilo kroz spajanje sa mrežom mentora, investitora ili potencijalnih partnera.

- Evropska banka za obnovu i razvoj vlastitim sredstvima pomaže malim i srednjim preduzećima finansijski i savjetodavno, a uspjeh ovog projekta neće se ogledati u broju održanih obuka i seminara, već u broju pokrenutih održivih biznisa koji mogu preživjeti na tržištu i širiti se - kazao je direktor Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.