NavMenu

Na singapurske puteve stigao taksi bez vozača

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 03.10.2016. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
NuTonomy, startap iz Masačusetsa, upravo je u Singapuru lansirao svoju taksi službu koja se drastično razlikuje od svih ostalih taksi službi na svijetu - njihovim automobilima će naime upravljati kompjuter, a ne vozač.

NuTonomy i singapurske vlasti sporazum su potpisale još u julu prošle godine, a testiranje su započeli u aprilu ove godine. Za sada su u funkciji dva taksija, a kompanija se nada da će ih do kraja godine biti barem 10 do 12. Za sve one koji automobil prizovu aplikacijom vožnja će biti besplatna u zamjenu za ocjenu i opis usluge i cijelog iskustva vožnje.


Iako automobilima neće upravljati čovjek, u njima će u svakom trenutku biti tzv. 'sigurnosni inžinjer', čovjek koji će promatrati kako se automobil ponaša u saobraćaju i eventualno reagovati u nepredvidivim situacijama.

U isto vrijeme, Uber, Ford i BMW užurbano rade da i oni na puteve što prije puste svoje automobile bez vozača.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.