NavMenu

Darfur odustao od Borelija - Za zakup somborske fabrike zainteresovani Nemci

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 19.10.2017. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock.com)
Odbor poverilaca Fabrike obuće Boreli u stečaju u Somboru ove sedmice treba da odluči ko će biti novi zakupac pogona fabrike, a na oglas se javio nemački proizvođač obuće koji je svojevremeno poslovno sarađivao s Borelijem.

Druge ponude nisu stigle na adresu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je objavila konkurs za zakup pogona fabrike dok se ne steknu uslovi da se Boreli u stečaju proda.

Jedan od uslova je bio, podsećamo, da zakupac organizuje proizvodnju i zaposli najmanje 50 nekadašnjih radnika Borelija.

Oglas o zakupu je zatvoren 12. oktobra i izvesno je da se nekadašnji zakupac, beogradsko preduzeće Darfur, nije javio na konkurs da ponovo organizuje proizvodnju obuće. Vlasnik i direktor Darfura Dragan Perović potvrdio je da nije konkurisao već da ima druge planove, ali da su oni opet vezani za Boreli.

– Razgovarao sam o ponovnom zakupu, ali ne ovde, već u Hrvatskoj – kazao je kratko Perović, ne otkrivajući s kime je o tome pričao i šta.

On je tako za kratko vreme odustao od planova iznetih pre desetak dana, kada je tvrdio da će se javiti na oglas, da planira da poveća obim proizvodnje i da namerava da kupi somborski Boreli kada za to dođe vreme.

Somborski Boreli je pravni naslednik vukovarskog Borelija u Hrvatskoj, koji je završio u bankrotu.

U Srbiji Boreli ima oko 90 prodavnica, a od 1997. u Somboru je počela i proizvodnja i prodaja obuće. Bilo je više pokušaja da se fabrika proda, a među kupcima su se spominjali i italijanski proizvođači obuće. Međutim, dve države nisu potpisale ugovor o sukcesiji pa u fabrici još nije završena vlasnička transformacija.

Po rečima izvora Dnevnika, u fabrici se može organizovati prozvodnja, jer od šest linija četiri proizvodne trake su u funkciji, pa se može zaokružiti ciklus proizvodnje, krojiti, šiti i raditi konfekcija obuće. Fabrici trebaju investicije, ali ne velike. Nekada je Boreli imao 900 radnika i svakodnevno je radilo šest proizvodnih linija.

Imovina Borelija je dva puta procenjivana. Prvi put to je učinjeno još u vreme kada je ministar privrede i privatizacije bio Predrag Bubalo (2005), kada je procenjeno da fabrika vredi oko 32 mil EUR, a drugi put procena kaže da kapital fabrike vredi oko 24 mil EUR.

Dugovi fabrike su oko 1,6 milijarde dinara pa je stečaj u fabrici uveden polovinom maja 2016.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.