Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.06.2014.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tivat dobija "stari grad" - "Boka Group" gradi kompleks specifičnog koncepta, vrijednost projekta 450 mil EUR

Posle Kotora, Budve, Herceg Novog, Perasta, Bara i Ulcinja još jedno mjesto na crnogoskom primorju dobija "stari grad". Iako sa nekoliko stoleća zakašnjenja, Tivat će, uvjereni su investitori, postati svojevrsna atrakcija i primjer klasičnog arhitekturnog stila koji je vijekovima karakterisao ovo priobalno područje.

Naime, londonska kompanija koja posluje u Crnoj Gori "Boka Group" će na lokalitetu bivšeg poljoprivrednog dobra uskoro početi izgradnju starog grada, prvog na Jadranu za poslednjih nekoliko vijekova.

"Novi stari grad" posle pola milenijuma

Osim izgradnje prvog šampionskog golf terena sa 18 rupa u Crnoj Gori, master planom su predviđene i građevinske zone, u okviru kojih će biti izgrađen "Tivat Stari Grad" koji ima specifičan dizajn koncept.

- Na taj način, "Tivat Stari Grad" biće nova žiža interesovanja cjelokupne priobalne zajednice i postaće ne samo naselje, već prava destinacija – kaže investitor.

Osnivač i izvršni direktor "Boka Group" Džon Kenedi je najavio da će nakon Budve i Kotora i Tivat postati poznat po svom starom gradu, a veoma je interesantno da će to biti prvi "novi stari grad" u ovom dijelu Evrope za poslednjih pola milenijuma.

Duh srednjeg vijeka uz tekovine savremenog doba

"Boka Group" je sprovela opsežne studije lokalne arhitekture priobalnog regiona. Istraživanja u vezi sa rekonstrukcijom gradova Budve i Kotora nakon zemljotresa iz 1979. godine pokazala su da je izvodljivo spojiti autentičnost sa najsavremenijom stručnom praksom.

Od građevinskih materiijala predviđena je upotreba kamena, a izgradnja sat-kule, kao i spoljašnji izgled hotela će slediti principe srednjovjekovnih fasada, što će, ujedno, biti i glavno obilježje projekta.

- Prvi stari grad za poslednjih pola milenijuma objediniti tradiciju i potrebe vlasnika modernih stambenih objekata. Gradićemo na praznom prostoru, što omogućava uvođenje novih tehnologija, koje će biti van vizuelnog domašaja. U prvom redu, kablovska TV i telefonija, struja i klimatizacioni sistemi. Eko-sistemi i proizvodnja struje iz prirodnih izvora, takođe, mogu biti implementirani na način koji je bio nezamisliv u gradovima podignutim prije nekoliko stoleća, a koji su naruženi prilikom adaptacije potrebama savremenog doba – smatra Džon Kenedi, osnivač i izvršni direktor "Boka Group".

- Ovo je izuzetna prilika koju dobijete jednom u životu, da se sagradi grad koji će biti u međunarodnom fokusu interesovanja i koji će usmjeravati pažnju na ono što Tivat i Crna Gora imaju da ponude. Takođe, grad će biti i prva impresija svih međunarodnih posjetilaca prilikom njihovog dolaska na međunarodni aerodrom u Tivtu – dodaje Kenedi.

"Tivat Stari grad" imaće u ponudi i stanove nižeg cjenovnog ranga, namijenjene domaćem crnogorskom tržištu, a sve u cilju stvaranja ravnoteže između onih kojima će to biti primarno prebivalište i onih koji na to gledaju kao na sekundarnu rezidenciju.

- Luksuzni butici i restorani biće upotpunjeni sa običnim radnjama, pekarama i mesarama. Zapravo, zamišljen je jedan miks koji ima za cilj da gradu da dušu i živost tokom cijele godine, ne samo za vrijeme udarnog perioda turističke sezone – objašnjava vlasnik "Boka Group"-e.

Pojedini mediji prenose da će cijene apartmana i stanova u "starom gradu" biti oko 3.500 EUR po kvadratu.

Prvi radovi na jesen 2014.

Iz "Boka Group"-e kažu da su do sada veoma zadovoljni dinamikom projekta, jer je u roku od godinu dana usvojen dedataljni urbanistički plan Tivta, te završen master plan. Glavni projekat se privodi kraju i trebalo bi da bude revidiran tokom leta, pa uskoro očekuju da krenu sa raščišćavanjem lokacije i početnim radovima u okviru prve faze.

U prvoj fazi, biće izvedeni pripremni radovi za izgradnju golf terena sa 18 rupa, šampionskog standarda. Na jesen će se krenuti sa raščišćavanjem tla i iskopom novog irigacionog jezera, zapremine 100.000 m3.

- Istovremeno, biće ispunjene sve ekološke obaveze, kao i preostala tehnička pitanja iz urbanističko-tehničkih uslova, u cilju dobijanja građevinske dozvole za sveobuhvatnu gradnju u okviru golf projekta – navodi investitor dodajući da će sportski sadržaji izgrađeni po međunarodnim standardima produžiti turističku sezonu i otvoriti Crnu Goru za golf turizam.

Ukupnu vrijednost projekta je oko 450 mil EUR.

Iz "Boka Groupe" navode da će zahvaljujući ovom projektu biti zaposleno 1.000 radnika, da će država samo od PDV-a ubirati 80 mil EUR, a tivatska ekonomija oko 10 mil EUR godišnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE