NavMenu

Skijanje na samo 50 km od mora - Nekoliko investitora zainteresovano za upravljanje skijalištem "Risovac", prioritet izgradnja hotela

Izvor: eKapija Petak, 13.09.2013. 16:45
Komentari
Podeli

(Foto: Blidinje.net)

Kada su Austrijanci radili studiju razvoja skijališta Risovac rekli su da bi se uz razvijenu infrastrukturu ono moglo svrstati među 10 najboljih na svijetu, s obzirom na njegove potencijale i položaj. Uz Jahorinu, Bjelašnicu i Vlašić, Bosna i Hercegovina ima još jedan dragulj, do sada nedovoljno iskorišćen, a koji željno iščekuje istinske zaljubljenike u skijanje, adrenalin, svjež vazduh i nezaboravnu prirodu.

Činjenica je da se priroda ovde nije štedela. Što se tiče infrastrukture, nešto je već tu, ali nedovoljno da se u potpunosti iskoristi turistički segment ovog dijela Nacionalnog parka "Blidinje". Prošle godine krenulo se u oživljavanje skijališta, što je rezultat entuzijazma direktora parka Zdravka Kutlea. To je dalo prilično uspješnu zimsku sezonu, a dok se čeka sezona 2013/2014. aktuelan je javni poziv za izdavanje u zakup ovog skijališta, na period od 20 godina.

Kutle je za portal "eKapija.com" rekao da im se već javilo četiri, pet zainteresovanih investitora, kako domaćih, tako i onih iz inostranstva, tačnije Austrije. U zakup se daju skijališta s vučnicama i uređenim stazama, prateći objekti uz skijalište - restoran na stazi za 200 osoba, garaže za smještaj vozila i mehanizacije, planinski dom sa 60 ležajeva, bungalovi, parking prostor.

(Foto: Blidinje.net)

Skijalište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 metara u podnožju planine Čvrsnice. Na raspolaganju je ski lift dužine 575 metara, četverosjed kapaciteta 1.600 skijaša na sat, dječji lift kapaciteta 560 skijaša na sat, te tri alpske staze s platoom uz polaznu stanicu na visini od 1.290 metara nadmorske visine.

Ono što je prioritet po pitanju infrastrukture, prema riječima Zdravka Kutlea, jeste građenje hotela, za sve turiste namjernike koji žele ovde provesti odmor, uz skijanje i boravak u prirodi.

Upravo je netaknuta priroda parka "Blidinje", poput zaštićenih šuma, ono što ovo skijalište svrstava među rijetke. Interesantan detalj je i to da je riječ o pravoj vazdušnoj banji, što su potvrdili oni koji su ovde došli zbog problema sa astmom i bronhitisom.

- "Blidinje" se nalazi na samo 50 km zračne linije od mora, pa za kratko vrijeme od primorja stižete na pravi sibirski ambijent - kaže Kutle.

(Foto: Blidinje.net)

Razvoj skijališta "Risovac" čini onaj komercijalni dio Nacionalnog parka "Blidinje". Blizu njega nalazi se najveći broj vikendica, oko 80%, dok je ostatak kuća raširen cijelim parkom. Kulte kaže da je mana što te vikendice nisu dio jedinstvene turističke ponude, što je još jedan razlog da se kreira strategija razvoja turizma za ovo područje.

Sve ono što bi se gradilo i uređivalo na skijalištu bilo bi regulisano prema dva usvojena master plana. Sezona ovde traje 4 mjeseca.

- Mi kao park ne očekujemo neku veliku zaradu od najamnina. Ovaj javni poziv za izdavanje u zakup je posledica toga da mi nemamo dovoljan kadar da može da radi na iskorišćavanju svih potencijala - istakao je Kutle.

Budući planovi

Ovaj park sada broji 5 zaposlenih. Imaju velike planove kada je u pitanju razvoj svih sadržaja u okviru njega. Već se radi na uređenju biciklističkih staza, na jesen ih očekuje asfaltiranje dijelova oko jezera, iz pravca Posušja. Uređeni putevi su preduslov za sve oni koji se upute ka parku.

(Foto: Blidinje.net)

- Postoji prijedlog da cijeli prostor Nacionalnog parka uđe u zaštitu UNESCO-a, jer se na tri destinacije nalaze ostaci stećaka. IPA fondovi su, inače, dobar izvor iz koga možemo da dobijemo sredstva za sve planirane akcije - kaže Kutle.

Kada smo kod nacionalnih parkova, NP "Plitvice" na primjer broji 1.000 stalno zaposlenih radnika, uz sezonske, a za sve njih se dnevno sprema čak 10.000 obroka, što potvrđuje koliko je to razvijena "turistička industrija", kako je pisao "Dnevni list".

Kutle kaže da je to nevjerovatan podatak. Za njih je to za sada nedostižno, ali želja i spremnost da korak po korak unaprijede ponudu vodi ih ka ostvarenju ciljeva. Objavljivanje poziva za zakup skijališta Risovac, čiji rok ističe 20. septembra, je jedan od stepenika ka kreiranju mnogo bolje slike zimskog turizma u ovom dijelu BiH.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.