Izvor: eKapija | Srijeda, 11.09.2013.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bolji uslovi za akademce i profesore - Na jesen 2014. studenti ulaze u novu zgradu Internacionalnog univerziteta Travnik

Idejno rješenje

Studenti Internacionalnog univerziteta Travnik (IUT) mogli bi u školskoj 2014/2015. da uđu u novu modernu zgradu. Izgradnja teče punom parom - u toku su radovi na fasadnoj bravariji i fasadi, a nakon toga slijedi postavljanje krova. Do početka sledeće godine, kako je za portal "eKapija.com" rekao Mirsad Imamović sa ovog Univerziteta, očekuje se da će biti gotovi svi vanjski radovi, kada se prelazi na unutrašnje.

- Naše prognoze su da ćemo naredne školske godine studente primiti u novu zgradu. Bilo je nekih zastoja tokom radova, ali se nadamo da će sledeće jeseni sve biti gotovo - rekao je Imamović.

Izgradnja nove zgrade Univerziteta počela je u novembru 2011. godine, a idejno rješenje uradila je firma "Dom projekt" iz Travnika. Objekat ima kapacitet od skoro 10.000 kvadrata, a sadržaće učionice, profesorske kabinete, prostorije uprave univerziteta, stambeni dio za povremeni smještaj gostujućih profesora... Objekat će imati sopstveni parking i kotlovnicu.

Evo i planiranog rasporeda prostorija - dva amfiteatra biće smještena u prizemlju, na prvoj etaži, na zapadnoj strani objekta (lamela 1) nalaze se administrativni prostori, dok su na drugoj etaži apartmani i sobe za smještaj gostujućih profesora.

Zatim, na trećoj etaži, iznad nastavnih prostorija, formiraće se prohodna krovna terasa, dok se iznad centralnog hola nalazi TV studio sa svim potrebnim prostorijama. I na ovoj etaži su predviđene stambene prostorije, koje su fizički potpuno odvojene od ostalih prostorija na tom spratu.

Četvrtoj etaži u funkcionalnom smislu pripada lamela 1 sa stambenim sadržajem, dok u ovom dijelu lamele 2, 3 i djelimično 4 se javljaju u vidu zračnog prostora.

Parking garaža, sa 46 mjesta, i poslovni prostori naći će se u suterenu. Iznad garaže je projektovan otvoreni parking prostor, koji ujedno služi i kao trg (plato).

Nova zgrada se, inače, kao cjelina sastoji od tri dominirajuća kubusa, koji se razvijaju iz centralnog dijela objekta. Istočni kubus ima dva sprata i natkriven je ravnom prohodnom terasom. Centralni, sa tri sprata i zapadni kubus sa 4, natkriveni su ravnim neprohodnim krovovima, a u njima su smješteni centralni holovi, dekanat, ugostiteljski prostori, kao i stambeni prostori.

Sadašnja zgrada

O Univerzitetu

Počeci Univerziteta datiraju iz 2006. godine osnivanjem Fakulteta za privrednu i tehničku logistiku. Neposredno nakon toga, dobijeno je rješenje za otvaranje i početak rada Ekonomskog fakulteta u Travniku. Ministarstvo obrazovanja SBK donijelo je rješenje o otvaranju Saobraćajnog fakulteta. Sa akademskom 2010/2011. počinje da radi i Ekološki fakultet, kojim se studijski program proširuje na nastavno-naučne oblasti biotehničkih nauka.

Tako su stečeni uslovi za integraciju Internacionalnog Univerziteta Travnik (IUT), što je ozvaničeno rješenjem Vlade SBK od 31. decembra 2009. godine. Proces integracije završen je u maju 2010. Sa akademskom 2011/2012. počinju da rade Pravni fakultet i Fakultet za medije i komunikaciju.

Od ove akademske godine IUT je dobio još jednu organizacionu jedinicu i to Fakultet politehničkih nauka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.