NavMenu

Predloženo pet lokacija za Inovacioni centar u Banja Luci

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 09.09.2013. 09:52
Komentari
Podeli

Radna grupa Vlade Republike Srpske za trajno rješenje smještaja Inovacionog centra Banja Luka predložila je pet lokacija na kojima bi mogao biti smješten ovaj centar.

U Ministarstvu nauke i tehnologije RS kazali su da je Vlada RS formirala radnu grupu koja treba da ispita imovinsko-pravni status lokacija, kao i finansijsku racionalnost rješavanja problema Inovacionog centra.

- Prvi uslov, je da Inovacioni centar bude smješten u prostorije koje će pripadati vlasništvu Vlade RS, a ne da se izdvajaju sredstva za zakupninu prostora kao što je bio slučaj do sada - kazali su u Ministarstvu nauke.

Dodali su da je radna grupa ispitala sve varijante koje se nude, od lokacije koja treba da bude na odgovarajućem mjestu, do toga da se vlasnički odnos reguliše izgradnjom ili pak adaptacijom prostora.

- Postoji pet varijanti koje smo ispitali, a za sada imamo okvirne cijene za izmještanje Inovacionog centra na tih pet lokacija. U Poslovnoj zoni u Banja Luci imamo tri varijante, od adaptiranja postojećih prostorija, pa do kupovine i izgradnje objekta - istakli su u Ministarstvu nauke.

Dodali su da takođe imaju varijantu da se za Inovacioni centar adaptira prostor ili pak kupi objekat u preduzeću "Kosmos".

- Ova varijanta je veoma nepovoljna, kako zbog cijene tako i zbog problema koji se pojavljuju. Isti je slučaj i sa varijantom smještaja Inovacionog centra u Tehnološkom biznis parku - kazali su u Ministarstvu nauke.

Vlada RS je prihvatila varijante Radne grupe za smještaj Inovacionog centra sa okvirnim ciframa, koje još nisu zvanične.

- Dat je nalog da se detaljnije razmotre svi uslovi lokacija koje imamo - kazali su u Ministarstvu nauke.

Dodali su da bi za mjesec trebala biti poznata informacija koliko će svaka od ovih pet varijanti koštati, te naglasili da će ta informacija biti proslijeđena Vladi RS na razmatranje i usvajanje.

Inovacioni centar RS je otvoren u junu 2010, a u opremanje centra uloženo je oko 1,3 mil KM. Vlada Norveške uložila je 60% sredstava, a ostalo Vlada RS.

UPS

Inovacioni centar smješten je u preduzeću "Čajavec prostorna tehnika" koje su u vlasništvu Univerziteta za poslovne studije (UPS). U Inovacionom centru ranije su rekli da koriste 1.700 kvadratnih metara u zgradi koja je u vlasništvu UPS-a. Naglasili su da rok ostanka u sadašnjem prostoru, kao i preseljenje na novu lokaciju, zavisi od odluke Vlade RS, kao osnivača Inovacionog centra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.