NavMenu

Sa marine u Drakuljica kastel i sportsko selo - Šta Bilećko jezero nudi potencijalnim investitorima?

Izvor: eKapija Petak, 06.09.2013. 15:35
Komentari
Podeli

Bilećko jezero (Foto: opstinabileca.ba)Bilećko jezero

Status jedne od najnerazvijenijih opština u RS, Bileća bi u bliskoj budućnosti mogla da ostavi iza sebe, ukoliko se realizuju kapitalni projekti i investicione ideje. Jedan od projekata koji bi izmjenio privrednu sliku ove opštine tiče se Bilećkog jezera i njegovih potencijala za razvoj poljoprivrede, turizma, ugostiteljstva, što dalje vodi zapošljavanju domaćeg stanovništva i većem prilivu u budžet.

Korak naprijed učinjen je nakon što je prošle sedmice Ministarstvo trgovine i turizma raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za korištenje područja Bilećkog jezera radi izgradnje turističko-sportsko-rekreativnog kompleksa "Bileća Grad Jezero", na period od 30 godina. Raspisivanje poziva je u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srpske za period od 2011. do 2020. godine, kojom je predviđena izgradnja turističkih sadržaja na području jezera Bileća.

Poziv se odnosi na lokaciju koja obuhvata područje oko Bilećkog jezera, i to: lokaciju "Marina Bileća" ukupne površine 54.398 m2, lokaciju "Drakuljica-Kastel" ukupne površine 685.790 m2, lokaciju "Sportsko selo Orah" ukupne površine 2.034.246 m2, lokaciju "Ribarsko selo Vidikovac" ukupne površine 1.093.692 m2, lokaciju "Etno selo Miruše" ukupne površine 2.024.919 m2 i lokaciju "Kamp Panik" ukupne površine 1.719.960 m2.

Upravo po nazivima lokacija, jasno je o kojim sadržajima bi se ispunio prostor okoline Bilećkog jezera. Osim što bi se zadovoljila potreba zaljubljenika u ribolov i sportski turizam, i ugostitelji bi našli svoje mjesto, nudeći autentična jela i proizvode ovog dijela Hercegovine. Element luksuza ogledao bi se u marini, a ni kampova ne bi nedostajalo. Reklo bi se, užitak za sve, koji je lako prirediti u čistom i netaknutom okruženju, kakvo je ono oko bilećkog jezera.

- Bilećko jezero predstavlja potencijal koji bi mogao da bude okosnica lokalnog ekonomskog razvoja i koji bi, kao takav, trebalo iskoristiti. Potencijal Bilećkog jezera ogleda se kako u prirodnim prednostima, tako i u samom geografskom položaju, odnosno mogućnošću povezivanja sa turistički najposjećenijim destinacijama u zemljama okruženja i prekograničnoj saradnji - kaže za portal "eKapija.com" ministarka trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić Hrstić.

Plaže, sportski tereni, šetališta

Geografska prednost jednog turističkog kompleksa koji bi nikao na ovom jezeru je nešto što je nezaobilazno, s obzirom na blizinu Trebinja, koje postaje istinski turistički centar ne samo Hercegovine, već i cijele države. Blizu je i crnogorsko primorje, a formiranje turističkih tura, koje bi objedinile Andrićgrad, nacionalni park "Sutjeska" pa sve do Trebinja, zasigurno bi dalo novi pečat promociji južnog dijela RS, a Bileći vratilo nekadašnju popularnost, koju pripadnici jačeg pola iz bivše Jugoslavije često pamte po nezaboravnom odsluženju vojnog roka.

- Bila bi omogućena turistička valorizacija ovog dijela Republike Srpske kroz različite vidove turizma, od avanturističkog, sportskog i zdravstvenog turizma, do seoskog, planinskog, kulturnog, ribolovnog i eko turizma. Kroz razvoj turizma, na području Bileće direktno bi se uticalo i na rast prihoda, zaposlenosti, standarda i kvaliteta života stanovništva, te promociju opštine, regije i Republike - ističe Ibrišagić Hrstić.

Kada je prije četiri godine Zavod za urbanizam i projektovanje iz Bijeljine izradio Nacrt regulacionog plana obale tog jezera, rečeno je kako bi osim uređenja plaža, bile izgrađene biciklističke staze sa šetalištem, trotoarima i parkinzima za automobile, okruženo zelenilom i drvoredima. Tada su projektanti predvidjeli izgradnju pet košarkaških i šest teniskih igrališta i četiri multifunkcionalna terena, igrališta za djecu sa svim potrebnim sadržajima. Predviđena je i izgradnja šest splav-restorana na vodi koji bi bili međusobno povezani.

- Pretpostavka je da će izgradnjom ovog kompleksa biti stvoreni i pozitivni efekti na ekonomske aktivnosti i zapošljavanje u drugim granama vezanim za turizam, kao što su: proizvodnja hrane, suvenira, ugostiteljstvo, trgovina, saobraćaj i drugo, na području ovog dijela Republike Srpske - zakljućila je ministarka turizma.

Podrška investitorima

Da bi stvorila ambijent za privlačenje investicija, opština Bileća je omogućila brzu registraciju poslovnih subjekata, jeftinu taksu i stimulativne kredite.

Kako su ranije govorili iz ove opštine, procedura registracije preduzetničkog biznisa je veoma jednostavna. Potrebno je samo podnijeti zahtjev sa osnovnim podacima i uplatiti takse koje koštaju od 100 do 350 KM u zavisnosti od vrste biznisa. Odobrenje za rad se dobija u roku od dva dana u zavisnosti od valjanosti priložene dokumentacije.

(Eko selo Grabovica)

Buško jezero kod Tomislavgrada

Na drugom kraju naše države, na granici sa Hrvatskom, nalazi se Buško jezero, a na kojem je nedavno otvoreno eko selo Grabovica, primjer kako se uspješno mogu iskoristiti potencijali jezera, a sve kroz višegodišnji trud i ulaganje. Danas je tu restoran, 6 opremljenih apartmana, mali zoo-vrt, konjički klub sa školom jahanja. Za one željne aktivnog i adrenalinskog odmora, u ovom eko selu nudi se i nordijsko hodanje, biciklizam, vodeni sportovi, planinarski izleti. Iduće ljeto planiraju da otvore i auto kamp sa 75 mjesta, a turiste će privući i moderni hotel, urbane vile, lovačka kuća.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.