NavMenu

Predstavljamo projekat Trga Alije Izetbegovića u Gradačcu - Predviđena vrijednost investicije oko 5 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.07.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Dio objekta "A" (Foto: Općina Gradačac)Dio objekta "A"

Općina Gradačac nedavno je održala prezentaciju projekta Trga Alije Izetbegovića. Uz detaljan opis budućih sadržaja, površine i namjene predloženi su i potencijalni modeli finansiranja ovog projekta čijom će realizacijom centar Gradačca postati ljepši i funkcionalniji.

Kako stoji u opisu projekta, koji Vam predstavlja portal "eKapija.com", budući Trg imao bi 3 objekta specifične namjene. Tako su objekti "A" i "B" predviđeni kao poslovno-zanatsko-trgovački prostori, a u objektu "C" našli bi sadržaji za kulturu i kulturno-istorijsko nasljeđe.

Objekat "A" (Foto: Općina Gradačac)Objekat "A"

Ono što će dodatno uljepšati izgled ovog dijela grada, a u okviru trga, jesu i fontana, kao i zelena površina u vidu uređenog parka. Za odmor i predah, biće napravljeni i adekvatan mobilijar.

Osim toga, gradilo bi se i turbe Husein kapetana Gradaščevića kao i Hadžiefendijin mezar.

Dio objekta "B" (Foto: Općina Gradačac)Dio objekta "B"

Što se tiče modela finansiranja, izgradnja poslovnih objekata, stoji u prezentaciji, mogla bi da se finansira sredstvima budžeta općine i kreditima poslovnih banaka. Takođe, moguća je i opcija sufinansiranja zainteresovanih investitora, kao i kroz javno-privatno partnerstvo.

Nastavak objekta "B" (Foto: Općina Gradačac)Nastavak objekta "B"

Za gradnju turbeta, mezara, fontane, tabije kao potencijalni finansijeri navode se Federalno ministarstvo kulture i sporta, kao i Ministarstvo prostornog uređenja FBiH. Tu je i opcija inostranih ulagača.

Objekat "C" (Foto: Općina Gradačac)Objekat "C"

Ministarstvo prostornog uređenja TK kao i ambasade sa sjedištem u BiH mogu biti finansijeri uređenja parka i mobilijara, dok bi općina iz svog budžeta obezbijedila sredstva za popločavanje platoa, rasvjete, vodovoda i kanalizacije.

Fontana (Foto: Općina Gradačac)Fontana

Predviđena je i prodaja poslovnih prostora, a u opisu projekta se navodi da bi cjelokupna investicija igradnje ovog Trga koštala oko 5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.