NavMenu

Na prodaju odmaralište "Jelšingrad" u Hrvatskoj

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.06.2013. 09:41
Komentari
Podeli

Odmaralište i zemljište FAM "Jelšingrad" u Biogradu na Moru u Hrvatskoj, čija je procijenjena vrijednost 542.000 KM, prodaću po višoj cijeni poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, jer će tada i konkurencija na raspisanom međunarodnom oglasu biti jača.

Izjavio je to stečajni upravnik u "Jelšingradu" Aleksa Nježić, ističući da te nekretnine do sada nisu mogle da budu prodate, jer u firmi Livnica čelika "Livar" iz Banjaluke tvrde da polažu pravo na dio tih nekretnina.

U Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS, koji je uključen u postupak prodaje te imovine, naveli su da se to odmaralište sastoji od dvije kuće od 94 i 100 kvadrata i zemljišta površine 763 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 541.902 KM.

- U "Livaru" tvrde da po diobnom bilansu to pripada i njima. To je bilo u podbilansu, nisu oni to kupili, ali tvrde da mogu da ospore prodaju. O tome treba da odluče u Investiciono-razvojnoj banci RS, koja gazduje time i gdje su oni uputili dopis. Osim toga, čekamo priznanje strane sudske odluke da bismo to mogli da prodamo. To očekujemo od suda u Zadru u redovnoj proceduri - kaže Nježić.

On dodaje da je "Jelšingrad" u zemljišnim knjigama upisan kao jedini vlasnik tog odmarališta. Kaže da neće biti nikakvih smetnji prilikom prodaje tog odmarališta poslije ulaska Hrvatske u EU jer je Zakon o stečaju preuzet od Njemačke.

- Sada će biti više kupaca jer se radi o slobodnom evropskom tržištu. Prodaju ćemo oglasiti u evropskim novinama da bismo imali što više kupaca, a vjerovatno ćemo postići i višu cijenu - kaže Nježić.

Portparol IRB-a RS Zoran Popović kaže da se radi o nekretninama koje su iskazane u pasivnom podbilansu i koje ne pripadaju ni "Jelšingradu" ni Livnici čelika, nego RS.

- S obzirom na to da je u "Jelšingradu" otvoren stečajni postupak i da zakon predviđa mogućnost prodaje takve imovine u okviru stečajnog postupka, to je, nakon što je Vlada donijela odluku kojom je dala saglasnost za prodaju, omogućeno da se ona proda. Sredstva ostvarena prodajom uplatiće se na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS - kaže Popović.

On je dodao da će stečajni upravnik te nekretnine moći da proda kada se ispune sve pretpostavke predviđene domaćim zakonodavstvom i propisima Hrvatske, a sve uz primjenu Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije.

IRB RS je sačinila spisak od 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji koje su vlasništvo RS, a kojima su raspolagala ili raspolažu preduzeća iz RS, i koje bi trebalo da budu prodate preko ovlašćenog zastupnika Srpske.

Popović je rekao da ulazak Hrvatske u EU 1. jula ove godine neće uticati na status 63 hotela, odmarališta i poslovna prostora u toj zemlji, a koje su u vlasništvu RS, jer su pod zabranom raspolaganja.

Slovenija

FAM "Jelšingrad" u Ljubljani, u Sloveniji, ima poslovni prostor površine 42,76 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 255.339 KM.

- Angažovali smo advokata da nas tamo zastupa i čim dobijemo sudsku odluku, prodaćemo taj prostor. Očekujemo da će Slovenci biti mnogo ažurniji - kaže Nježić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.nezavisne.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.